Cunoscutul academician din Botoșani care s-a retras la mănăstire. „A trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilinţe şi suferinţe”

Cunoscutul istoric academician prigonit şi închis mai mulţi ani de comunişti a decis, anul trecut, să-şi petreacă ultima parte a vieţii la Văratec, secularul aşezământ monahal din judeţul Neamţ, unde s-au retras şi alte personalităţi de marcă ale României

Mănăstirea Văratec, cunoscutul aşezământ din Munţii Stânişoarei, în ţinutul Neamţului, este locul ales de o mare personalitate a Românei, istoricul academician Alexandru Zub (88 ani) pentru a-şi petrece restul zilelor.

De altfel, lăcaşul mănăstiresc a fost, în vremuri mai vechi sau mai noi, gazda altor oameni cunoscuţi care au decis să se retragă aici la bătrâneţe.

„A fost dorinţa lui de a se retrage şi de a fi îngrijit. Noi, cu toată dragostea şi cu toată inima dorim să-l găzduim. Cu siguranţă este un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătăţii, ci şi al liniştii, mai ales duhovniceşti. Domnia sa este şi un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilinţe şi suferinţe în timpul comunismului“,spunea preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Istoricul locuiește la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârsnice „Cuvioasa Nazaria“, un edificiu extrem de modern, dat în folosinţă în urmă cu patru ani. Înainte de luarea acestei decizii, academicianul a donat mitropoliei biblioteca şi manuscrisele adunate de-a lungul vieţii.

„Nu vorbim doar de lucrări tipărite, ci vorbim de foarte multe fişe valoroase. Toate acestea sunt donate Bibliotecii «Dumitru Stăniloae». Acolo se va constitui o sală specială de lectură <Alexandru Zub>. Mitropolia a înfiinţat şi un centru de cercetare care poartă numele distinsului academician şi istoric. Este o şansă pentru generaţiile care vin de a avea această comoară culturală de ordin documentar, de ordin istoric, şi de a continua opera ilustrului academician“, mai spunea părintele Sturzu.

Alexandru Zub s-a născut pe12 octombrie 1934, la Vârful Câmpului, Botoşani, remarcându-se şi ca biograf, eseist sau profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, instituţie al cărei absolvent este. A fost directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“, membru al Academiei Române şi al Asociaţiei Istoricilor Europeni, făcând parte din Comisia prezidenţială pentru Studierea Dictaturii Comuniste.

De-a lungul vieţii, pentru prodigioasa activitate, a primit nenumăratate distincţii în ţară şi în străinătate,

între care cea de „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor“, conferită de Guvernul Franţei. O perioadă întunecată a existenţei sale avea să înceapă când era student. A fost deţinut politic în perioada comunistă, după o condamnare de zece ani, pentru „uneltire contra ordinii sociale“.

Între 12 şi 14 aprilie 1957, a organizat, împreună cu alţi colegi, o manifestaţie studenţească, la Putna, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ştefan cel Mare. A urmat învinuirea că a complotat pentru atransforma sărbătoarea într-una cu caracter naţionalist şi antisovietic. Detenţia a executat-o la Penitenciarul Gherla, stând închis şase ani şi două luni.

Alte personalităţi retrase la Mănăstirea Văratec

Alexandru Zub nu este primul academician care a ales să se retragă la Văratec, în ultima parte a vieţii, de ospitalitatea măicuţelor bucurându-se nume importante ale culturii româneşti. Aici a stat şi academicianul Zoe Dumitrescu Buşulenga (critic şi istoric literar, cercetător, eseist, filosof şi pedagog, 1920 – 2006), care, în anul 2000, a devenit călugăriţă sub numele de sora Benedicta.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *