5 tipuri de pompe de apă și ce trebuie sa știi despre ele

Pompele de apă sunt utilizate în diverse domenii precum construcții, agricultură, industrie și chiar în domeniul rezidențial. Acestea ajută în principal la îndepărtarea apei acolo unde există un exces nedorit, dar și pentru alimentarea cu apă acolo unde este nevoie.

Deși rolul lor este același, în prezent există mai multe tipuri de pompe de apă, în funcție de principiul de funcționare și modalitatea lor de construcție. Citește în continuare câteva informații esențiale despre acestea!

 

Ce este o pompă de apă și la ce folosește?

O pompă de apă este un dispozitiv a cărui sarcină principală este de a crește presiunea apei dintr-un anumit mediu pentru a o transfera dintr-un loc în altul. Aceasta funcționează prin alimentarea cu electricitate, gaz, motorină sau chiar cu energie alternativă.

Pompele de apă sunt foarte utile în situații precum inundații severe, șantiere și săpături blocate din cauza șanțurilor umplute cu apă sau golirea unor puțuri, dar și în domenii rezidențiale pentru alimentarea cu apă a unei locuințe sau clădiri.

 

Tipuri de pompe de apă

În primul rând, este important de subliniat că există două categorii principale de pompe de apă, și anume:

  • pompe centrifuge;
  • pompe volumetrice.

Ambele tipuri de pompe sunt concepute pentru a muta în mod continuu apa dintr-un punct în altul, însă modul în care fac acest lucru diferă. Iată și alte variații ale acestora!

 

1. Pompe cu deplasare pozitivă

Acestea funcționează prin livrarea unei cantități fixe de apă prin contracție mecanică și fac față cu brio lichidelor mai vâscoase. Sunt cele mai utilizate în mod obișnuit deoarece sunt foarte eficiente, însă au dezavantajul că funcționează doar pe o rază restrânsă și la o viteză foarte mică. Așadar nu pot transporta apa foarte departe.

 

2. Pompe volumice rotative

Sunt capabile să manipuleze fluide foarte vâscoase, care au de obicei debite mai mari. De asemenea, mai sunt utilizate pentru a furniza presiune pentru sistemele de operare hidraulice.

În categoria pompelor volumice rotative intră variații precum:

  • pompele cu roți dințate;
  • pompe cu șurub;
  • pompe cu disc tubular;
  • pompe cu palete rotative;
  • pompe vibratoare.

 

3. Pompe centrifuge

Există diferite tipuri de pompe centrifuge de apă, inclusiv modele standard și modele submersibile. Sunt indicate pentru manipularea lichidelor cât mai puțin vâscoase și pot procesa debite foarte mari.

Ele sunt utilizate în mod obișnuit pentru alimentare cu apă în clădiri și pentru pomparea apei din puțurile menajere. Dar asta nu este tot. Folosind un sistem de conducte, astfel de pompe pot muta și transporta apa dintr-un baraj, iaz sau puț către bazine pentru depozitare sau pentru a iriga suprafețe de teren. De aceea, sunt utilizate în special în agricultură, industrie și domeniul construcțiilor.

Totodată, acestea sunt utilizate des și în diverse medii comerciale, industriale și casnice:

  • furnizarea de apă în zone rezidențiale;
  • eliminarea apelor uzate;
  • în producția de alimente și băuturi;
  • în operațiunile industriale de petrol și gaze.

 

4. Pompe alternative

Pompele alternative se încadrează în categoria pompelor volumetrice. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru a pompa fluide cu vâscozitate ridicată, cum ar fi uleiuri, rășini și vopsele. De aceea, sunt ideale pentru aplicațiile în care este necesară o presiune ridicată.

Totodată, pentru că se auto-amorsează, nu sunt afectate de nivelurile de presiune, ceea ce le ajută să funcționeze optim atunci când alimentarea este discontinuă.

 

5. Pompe submersibile

După cum sugerează și numele, acestea sunt scufundate în fluidul ce trebuie extras.

Astfel de pompe pot fi destul de scumpe deoarece necesită și o instalație specială, iar consumul electric pentru alimentarea lor este semnificativ.

Pompele submersibile sunt utilizate în puțuri adânci sau în medii în care motorul trebuie să funcționeze la presiuni și temperaturi ridicate. De asemenea, pot face față inundațiilor subterane din subsoluri, canale sau tuneluri.

Așadar, înțelegerea particularităților acestor tipuri de pompe de apă te va ajuta să o alegi pe cea potrivită domeniului tău de aplicație. Pentru mai multă siguranță, ideal ar fi să consulți și un expert profesionist care să te ghideze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *