Salarii mai mari pentru angajaţii cu vechime. De când se aplică legea

Angajaţii români se vor putea bucura de un salariu mai mare în anumite condiţii, potrivit unei prevederi din Codul muncii.

Din anul 2021, Codul muncii are o prevedere conform căreia angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților stabilite la nivelul minim, după o perioadă de activitate de cel mult doi ani.

Astfel, angajaţii cu o vechime de cel puţin doi ani la acel loc de muncă nu vor mai putea fi plătiţi cu salariul minim pe economie, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG nr.142/2021.

Aşadar, prevederea intrat în vigoare în anul 2022, urmând ca ea să aibă efecte de anul viitor, din 1 ianuarie 2024. „Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se precizează în Codul muncii

Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului”, se mai arată în Codul muncii.

Inspecţia muncii: „Din 2024, angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați”

Astfel, abia din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.

„Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare.

În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora.

Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este  impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți.

Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, potrivit inspectiamuncii.ro.

De la 1 ianuarie 2023, inclusiv în firmele private, salariul minim de bază a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut, noteaza Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *