Scădere drastică a populației în mediul rural! În unele localități preoții oficiază doar slujbe de înmormântare

Populația din mediul rural a scăzut drastic. În unele localități, preoții oficiază doar slujbe de înmormântare. Rareori au câte un botez. Preotul Marian Timofte,  vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, susține că populația a scăzut atât de mult încât în unele locuri din sate casele sunt abandonate la rând.

„La un moment dat, se făcuse o remarcă: din ţară, într-un singur an, a plecat populaţia cât a municipiului Piteşti. Într-un singur an. Lucrul acesta ar trebui să dea de gândit, iar aspectul acesta nu rămâne fără urmări nici la nivelul pastoraţiei, la lucrarea pastorală şi misionară a bisericii şi a preoţilor. Preotul rămâne în aceeaşi comunitate care în urmă cu 30 de ani avea 400 sau 500 de familii, iar astăzi mai are sub 200 de familii, iar dacă acum 30 de ani era de 200 de familii, acum mai sunt câteva zeci de familii”, spune Marian Timofte.

Singurii care au mai rămas în sate sunt bătrânii, în timp ce tinerii fie au mers spre orașe, fie au plecat în străinătate să își facă un rost.

Este o realitate pe care ne-o aduc la cunoştinţă majoritatea preoţilor, cel puţin din mediul rural. Marea majoritate a preoţilor spun că au câteva zeci de înmormântări pe an şi au două-trei botezuri într-un an”, a afirmat preotul Marian Timofte.

Așa se face că în Episcopia ortodoxă română a Italiei, spre exemplu, se înregistrează mult mai multe slujbe de botez decât în episcopiile din interiorul României.

„Din cauza exodului şi a migraţiei populaţiei active a României, într-un segment foarte consistent, a dus la o situaţie foarte curioasă. Citeam că în Italia s-au săvârşit mai multe botezuri decât în eparhii de aici, din graniţele ţării. Şi este explicabil, pentru că acolo s-a dus populaţia activă, tinerii, şi au întemeiat familii. Este explicabil ceea ce se întâmplă. Din păcate, fenomenul nu s-a oprit. Nădăjduim noi să se mai fi diminuat întrucâtva faţă de ceea ce se întâmpla cu 10-15 ani în urmă, mai ales după integrarea României în Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2007, când masiv plecau oamenii”, a spus Marian Timofte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *