Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care se poate plăti factura cu voucherul

Cardul de energie îi ajută pe români să-şi plătească facturile, însă banii de pe vouchere au o valabilitate şi nu pot fi folosiţi la nesfârşit. De aceea, e important de ştiut când „expiră” banii. Aproximativ 2,8 milioane de carduri de energie sunt distribuite de Poșta Română, iar ajutorul pentru plata facturii va ajunge la români la o dată diferită, în funcţie de judeţul în care locuiesc.

Mulţi români deja au primit cardul de energie, iar beneficiarii vor avea astfel un ajutor de 700 de lei, bani cu care vor putea să își plătească facturile de gaze, energie sau întreținerea la bloc.

Primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie, însă banii de pe card au un termen până la care pot fi folosiţi. Românii care se încălzesc cu lemne de foc vor primi banii cash în mână, dacă aduc o factură de lemne nu mai veche de luna august a anului trecut.

În prezent, beneficiază de cardurile de energie românii care au venituri mai mici de 2.000 de lei de lei. În funcție de cum se derulează proiectul și de fondurile care rămân disponibile, Guvernul ar putea decide să extindă acest sprijin și să acorde aceste carduri și persoanelor care au venituri de maximum 3000 de lei/lună.

Din 1 februarie, a început distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor şi este important ca românii să ştie cum să folosească aceşti bani pentru plata facturilor, dar şi pentru a nu risca amenzi.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie 

Este vorba de facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni până pe 20 februarie.

Cum se face plata cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Conform procedurii publicate pe site-ul Poștei Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

1. Poşta Română – aplicație electronică

2. Beneficiarul trebuie:

– să se logheze cu seria cardului de energie

– să încarce documentele online

– să aibă o adresă de mail

3. Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023, potrivit Antena 3 CNN

One thought on “Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care se poate plăti factura cu voucherul

  1. O tampenie si o batjocura mai mare nici ca se putea. Au un stil de a complica lucrurile politicienii , ceva de speriat. Cardurile astea de energie sunt un „cadou” cu dedicatie pentru: Posta Romana, cel ce tipareste cardul si bancile ce iau comision. Cum si-a imaginat cineva ca o persoana cu handicap grav (grad I) poate merge la posta sa plateasca facturi? De ce nu s-au gandit sa le faca sa plateasca beneficiarul on line? Direct la furnizorul de energie? Cu siguranta , facturile de utilitati nu sunt pe numele beneficiarului cardului in cele mai multe cazuri ,iar acesta trebuie sa faca procura si sa-si dovedeasca domiciliul la punctul unde se aplica cardul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *