Doliu în educație! Un emerit învățător din Botoșani s-a stins din viață

Învățământul botoșănean este din nou în doliu după ce un emerit învățător din județul nostru s-a stins din viață. Născut la Șendriceni, învățătorul Vasile Neamțu a murit, luni, la vârsta de 84 de ani. A absolvit școala primară în satul natal, Ghilea, apoi a urmat școala elementară de șapte ani, din cadrul Scolii Pedagogice de învățători din Șendriceni.

Pe baza examenului de admitere urmează și absolvă în anul 1956 Școală Pedagogică de învățători „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cunoscută ca „Școala Normală”, ce era de fapt un liceu pedagogic apreciat la nivel național. Și-a început cariera didactică în septembrie 1956 și a fost pensionat după mai bine de cinci zeci de ani de învățământ.

A fost coleg cu mari personalități ale culturii române printre care academicianul Alexandru Zub, profesorul universitar de slavă veche Ioan Caproșu, dar și cu foarte mulți scriitori, ofițeri superiori, pictori, poeți.

A fost director de școală, de Cămin cultural a promovat tradițiile populare strămoșești, însuflând copiilor și tinerilor dictonul deja cunoscut al lui Lucian Blaga „veșnicia s- a născut la sat”. Dumnezeu i- a binecuvântat viața cu o căsnicie frumoasă alături de doamna Brândușa, profesoară și de cele doua fete Luisa – Maria, ofițer superior și Daniela – Geanina, medic nutriționisto- endocrinolog în Franţa.  Lasă în urma lui amintiri frumoase dar și o monumentală carte,, Monografia comunei Șendriceni ” o lucrare voluminoasă de peste 500 de pagini ce conține „munca de-o viață”. Găsim în această monografie obiceiuri și tradiții, folclor autentic, nume de oameni care au viețuit pe aceste meleaguri și care și-au adus contribuția la dezbaterea culturii și învățământul romanesc. O iconografie bogată însoțește cartea, fotografii cu chipuri de odinioară, clădiri vechi, dulci coline moldovenești născătoare de,, povești,doine, ghicitori și eresuri ” cum ar spune Eminescu”, spune despre el preotul Teodor Ciurariu.

FOTO Cadou de pensionare unic pentru un preot din Botoșani. Zile întregi s-a lucrat pentru el

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *