Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Să nu săriți la mine! Nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu se va mai acorda niciun sprijin financiar de la stat pentru cei care nu vor să muncească, într-o discuție despre venitul minim de incluziune.

Marius Budăi anunţă că unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ministerul pe care îl conduce este reforma legată de venitul minim de incluziune, care implică încurajarea muncii în cazul celor care sunt apţi din punct de vedere legal şi din punctul de vedere al sănătăţii să aibă un loc de muncă, potrivit News.

„Mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”, spune ministrul Muncii.

„Vă spun cu mândrie că ceea ce înseamnă măsuri de încurajare a ocupării am transferat deja 57 de milioane de euro de pe altă linie de finanţare, i-am accesat deja din noiembrie 2022, am încheiat deja convenţiile cu mediul privat pentru a subvenţiona şi a încuraja în primul rând ocuparea tinerilor în România şi mai ales pentru a apăra locurile de muncă.

Şi iată că măsurile implementate de această coaliţie politică, un echilibru între măsurile sociale și măsurile economice, au creat în România, în anul 2022, folosind şi fondurile europene, peste 100.000 de noi locuri de muncă. Sunt 100.000 de suflete de români care şi-au găsit un rost având un job”; a afirmat Marius Budăi, sâmbătă, la Alba Iulia, în cadrul unei dezbateri privind accesarea de fonduri europene.

Acesta a vorbit, în acest context, despre venitul minim de incluziune.

 

„Mai avem o reformă foarte importantă, tot pe bani europeni: venitul minim de incluziune. Să nu săriţi la mine, mai ales mediul privat! (…) Venitul minim de incluziune este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi. Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie.

Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun dprijin dacă nu vor să muncească. În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă”, mai spune Budăi.

Ce se întâmplă cu cei care pot munci, ar fac parte din familii care au nevoie de venit minim de incluziune

El a explicat că cei care pot munci şi fac parte din familii care vor să primească venitul minim de incluziune vor fi înscrişi automat în bazele de date ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Pe viitor, o familie care noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a explicat ministrul.

Ministrul Muncii adaugă că al treilea pilon al venitului minim de incluziune este axat pe descurajarea abandonului şcolar şi pe încurajarea şcolarizării, informeaza Stirile ProTV care citeaza News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *