Până când poate fi folosită prima tranșă de 700 de lei de pe cardurile de energie

Noi informații despre cardurile de energie 2023 din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. De când vor putea fi folosite acestea.

Anul acesta, MIPE acordă românilor vulnerabili un sprijin financiar în valoare de 700 de lei de două ori pe an, pe cardurile de energie, din fonduri europene.

Aproximativ patru milioane de persoane vulnerabile care locuiesc în circa 2,8 milioane de gospodării eligibile vor beneficia de acest ajutor. Acesta poate fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale folosite pentru încălzire.

Procesul de printare și împlicuire pentru cardurile de energie a început la 25 ianuarie,iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns la beneficiari. Începând din 20 februarie se vor efectua plățile pentru facturile curente și restante.

În cazul în care s-a descoperit că un potențial beneficiar nu este, de fapt, eligibil, acesta poate suna la 0319966, numărul de call center al Poștei Române pentru care au fost mobilizați peste 50 de angajați, unde vor fi îndrumați în cazul în care situația poate fi corectată.

„Am realizat zilele acestea un ghid care vine să soluționeze toate spețele speciale ce pot să apară în procesul de acordare și utilizare a cardurilor de energie. A fost trimis deja către toate oficiile poștale din țară, pentru ca poștașii să fie pregătiți să vină în sprijinul beneficiarilor. Fiind o măsură cu un asemenea impact în ceea ce privește numărul de beneficiari, este firesc că nu poate exista un tipar standard.

Noi trebuie să fim pregătiți pentru a preîntâmpina orice posibilă deficiență. În acest sens, poștașii din întreaga țară sunt pregătiți și au materialele necesare pentru a-i ajuta pe beneficiari. Am discutat cu ei zilele trecute și vom mai avea video call-uri pentru a ne prezenta realitatea de la firul ierbii. Pe această cale vreau să le mulțumesc, pentru că ei au făcut ca această măsură să fie cu adevărat posibilă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Cardurile de energie au valabilitate până la data de 31.12.2023, însă plățile pot fi efectuate la oficiile poștale doar până la data de 27.12.2023.

Cum se vor efectua plățile în perioada următoare

  • pentru tranșa I – în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • pentru tranșa II – în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Facturile la energie sau datoriile față de asociația de proprietari/locatari pot fi achitate prin servicii de mandat poștal dacă acestea au fost emise începând cu luna ianuarie 2023. Pentru decontarea lemnelor de foc, documentele doveditoare pot fi emise începând din august 2023, noteaza RomaniaTV

3 thoughts on “Până când poate fi folosită prima tranșă de 700 de lei de pe cardurile de energie

  1. bună ziua . cum pot folosi banii de pe cardul de energie dacă mie mi se debitează mereu factura de energie de pe cardul bancar, deci nu am datorii deocamdată. Va rog sa îmi răspundeți prun e-mail. la adresa: [email protected]
    mulțumesc frumos pentru răspuns.

    1. factura de energie se debitează de pe cardul bancar la data scadenta,iar daca dumneavoastră faceți plata cu cardul de energie înainte de data scadenta atunci furnizorul de energie nu mai cere debitarea contului de către banca.Asts ar fi una din soluții…sau puteți anula debitarea printr_o cerere înțelegerea cu banca…se face pe loc.

  2. bună ziua . cum pot folosi banii de pe cardul de energie dacă mie mi se debitează mereu factura de energie de pe cardul bancar, deci nu am datorii deocamdată. Va rog sa îmi răspundeți prin e-mail.
    mulțumesc frumos pentru răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *