Proiectul de reabilitare a Bisericii ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani, la final. Preot paroh: O rană a orașului s-a închis în sfârșit

Sala Mihai Eminescu a Primăriei Municipiului Botoșani a găzduit astăzi conferința de închidere a proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric ˂Ansamblul Bisericii Sf. Gheorghe˃”.

Reabilitarea lăcașului de cult a fost posibilă prin accesarea de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, valoarea totală, la închiderea acestui proiect, a fost de 10.043.994 de lei, transmite printr-un comunicat Primăria Botoșani.

Ceea ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în 2 ani de zile. O rană a orașului s-a închis în sfârșit. Cred că acum doamna Elena și toți cei care au slujit în această biserică de-a lungul timpului se bucură din Ceruri și vor fi și mai fericiți după ce va fi realizată și pictura”, a precizat parohul Bisericii Sf. Gheorghe, preotul Dumitru Mateciuc.

Lucrările, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au fost ample, presupunând intervenții de protecție, conservare și reabilitare atât pe partea de interior și exterior a bisericii, cât și la turnul clopotniță. A fost realizat iluminatul arhitectural și a fost refăcut cadrul natural.

Inedită este partea de digitizare asigurată prin proiect, care permite ca Biserica – monument Sf. Gheorghe să poată fi vizitată și de la distanță.
Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile.

Țin să mulțumesc celor implicați în acest proiect dar, întâi de toate, mulțumirile se cuvin botoșănenilor care au contribuit la reabilitarea lăcașului de cult. Inițial, cei 2% ca parte de cofinanțare a Primăriei Municipiului Botoșani reprezentau 140.000 de lei. Acest proiect s-a închis cu o cofinanțare de 3 milioane de lei, o sumă consistentă pe care a trebuit să o asigurăm pentru a ajunge la bun sfârșit și pentru a respecta și generațiile viitoare, predându-le moștenirea pe care am primit-o și noi”, a menționat primarul Cosmin Andrei.

Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, Biserica Sf. Gheorghe a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *