FOTO Cimitirul Evreiesc din județul Botoșani, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici

Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, județul Botoșani, este cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici. Sute de aderenţi ai cultului din toată lumea vin anual în pelerinaj la cimitirul evreiesc din Ştefăneşti, la mormântul unui rabin sfânt. Motivul îl reprezintă un mormânt aflat în uriaşul cimitir evreiesc din coasta oraşului, cel al rabinului Avrohom Mattisyohu Friedman, supranumit „der Molech“ ( n.r. – Îngerul).

Cimitirele oraşelor Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Ştefăneşti, Botoşani, Hârlău, Rădăuţi, Siret adăpostesc încă pietre tombale de o inestimabilă valoare, prin informaţiile pe care le transmit prin veacuri. Lespezile mormintelor de pe aceste pământuri sacre transmit prin bogăţia lucrăturii lor simboluri complexe reprezentând motive zoomorfe, instrumente de educaţie, imagini ierusalmitane şi speranţa renaşterii. Acestea reprezentau comunităţile evreieşti mari, puternice, care au sălăşluit pe aceste meleaguri şi le-au ridicat în conştiinţa lumii.

Cimitirul de la Ștefănești aparţinut unei comunităţi de peste 2.000 de evrei la începutul secolului al XX-lea, potrivit Adevărul.ro. Majoritatea negustorilor şi persoanelor cu influenţă din vechiul Ştefăneşti evreiesc sunt înmormântate acolo. Sute de morminte din piatră şi lespezi acoperite cu simboluri evreieşti odihnesc aici de peste 200 de ani. Pelerinii se strecoară tăcuţi pe aleile dintre morminte. Unii caută din priviri numele înaintaşilor lor. Nu se opresc decât în faţa unei căsuţe bine îngrijite, pe care se află portretul unui rabin din alte timpuri. Majoritatea încep să se roage, alţii izbucnesc în lacrimi înăbuşite şi ating cu pioşenie sticla prin care se vede chipul lui „der Molech“.

Foto: Sebastian Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *