Românii nu vor mai avea voie să țină câte animale își doresc, în propria curte. Amenzi de până la 15.000 de lei pentru cine încalcă legea

Guvernul se pregătește să le interzică românilor să țină în curte câte animale își doresc. Cei care nu respectă legea se pot alege cu amenzi de zeci de mii de lei.

Gospodarii români nu vor mai avea voie să dețină mai mult de 15 porci în propria gospodărie, potrivit Guvernului. De asemenea, crescătorii de porci nu vor mai avea dreptul să dețină în exploatație masculi necastrați mai mari de 4 luni.

Așadar numărul animalelor în gospodăriile țărănești va fi controlat. Gospodarii vor fi nevoiți să notifice medicul veterinar cu privire la deținerea de scroafe pentru însămânțarea artificială, astfel încât să fie luate în evidență.

Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România, făcut public la 12 ianuarie 2023, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, informeaza Antena 3 CNN

La Articolul 6 al proiectului de HG, ce vizează „Obligațiile operatorilor care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale și comerciale”, se precizează, printre altele, că operatorii au obligația:

„- să dețină maxim 15 porcine;

– să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;

– să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta”.

Sancțiunile se ridică la zeci de mii de lei

“Constituie contravenție și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;

b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2), (3) sau (4) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv cu amendă de la 13.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale;

c) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) a), b), c) sau f) cu amendă de la 600 lei la 800 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

d) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5)

e), i), j) sau k) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale; e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (7) cu amendă de la 9.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale”, potrivit ansvsa.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com