Când se fac primele plăţi cu cardul de energie, data a fost modificată. Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră

Se schimbă data de la care românii pot plăti facturile cu cardul de energie, a anunţat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.Oficialul a precizat că este vorba de o devansare cu 10 zile a datei, şi nu o întârziere, modificarea venind la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, scrie antena3.ro.

“Vom da posibilitatea să fie făcută plata online. Domnul premier ne-a cerut să devansăm data şi să permitem plata pe 20 februarie. Devansăm cu 10 zile plata (care urma să se facă din 1 martie – n.r.)”, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Acum, calendarul modificat al cardurilor de energie arată astfel:

1-15 februarie – livrarea cardurilor de energie

20 februarie – se poate face plata facturii la energie cu cardul.

Astfel, începând cu data de 20 februarie, românii care beneficiază de cardul de energie pot plăti factura.

“Apoi, beneficiarii trebuie să ceară poştaşului dovada plăţii. Este important”, a punctat Marcel Boloş.

Ministrul a mai precizat că acolo unde nu sunt servicii de internet, poştaşii vor completa actele cu pixul.

Cardurile de energie ajung la 2,8 milioane de gospodării, adică patru milioane de beneficiari.

Cum se acordă ajutorul pentru plata facturilor la energie

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează cardul de energie

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Oamenii sunt puși din nou pe drumuri. Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

“Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com