FOTO! Preot nou instalat într-o parohie din județul Botoșani. PS Nechifor Botoșăneanul, prezent la eveniment

Foto doxologia

În Duminica a 32-a după Rusalii, 22 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Bodeasa, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

Cu această ocazie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Marian Pancu, noul paroh al comunității.

Credincioșii botoșăneni din satul Bodeasa, aflat în apropierea orașului Săveni, au începând de astăzi un nou păstor de suflete: diaconul Marian Pancu a primit Taina Preoției de la Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit cu acest prilej Dumnezeiasca Liturghie în locașul de cult din localitate.

După hirotonia și prezentarea noului slujitor care va păstori de acum comunitatea botoșăneană, Părintele Episcop-vicar a ținut un scurt cuvânt de binecuvântare, afirmând în același timp că omul este chemat să facă voia lui Dumnezeu cu inimă bună și largă:

Venim în biserică nu doar ca să ne meargă bine, nu doar ca să fim păziți de rău, doar ca să fie bine în țară și în lume, ci venim ca să-L cunoaștem pe Dumnezeu precum Zaheu. Ca să ne schimbăm noi înșine nu din vreo obligație sau din vreo teamă că vom muri noi sau cei dragi, ci din prisosul inimii, din dragul de a face voia lui Dumnezeu, precum zicem în rugăciunea Tatăl nostru: „Fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ”. Atunci când omul face voia lui Dumnezeu cu inimă bună, cu inimă largă, atunci când îi cuprinde pe ceilalți cu iertare și cu bunătate, precum Dumnezeu o face, atunci sufletul său devine un suflet împăcat, precum a devenit sufletul lui Zaheu. Pentru aceasta venim la biserică, pentru aceasta ne împărtășim, pentru aceasta ne spovedim, mărturisind de multe ori delăsările noastre, și neputința de a trăi tot timpul într-o încordare, pe care o presupune credința, de a nu greși față de Dumnezeu și față de oameni”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul,

Spre final, după ce numeroși credincioși au primit Sfintele Taine, părintele Andrei Baltag de la Parohia Vicoleni, Protopopiatul Săveni, a fost hirotesit duhovnic.

Localitatea Bodeasa, parte administrativă a orașului Săveni din 1968, se află la şase km nord-est de oraş, la patru km nord de satul Sârbi şi trei km sud-est de satul Aurel Vlaicu, pe dreapta pârâului Bodeasa. Iniţial, satul s-a întemeiat în stânga pârâului Bodeasa, la nord-est de perimetrul actualului sat, dar din cauza apei pietroase de pe vatra vechiului amplasament, gospodăriile s-au mutat pe malul drept al pârâului, unde s-au găsit izvoare cu apă bună.

Biserica închinată Ocrotitoarei Moldovei, Sfânta Parascheva, s-a ridicat în perioada 1982-1984, cu ziduri din cărămidă, pe fundaţii de beton, prin contribuţia credincioşilor și cu ajutorul vrednicului de pomenire pr. Ioan Teleucă. În prezent, localitatea numără în prezent aproximativ 100 de familii.

Articol preluat de la:  doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *