O nouă modalitate de acordare a despăgubirilor pentru botoșănenii a căror culturi sunt distruse de animalele sălbatice

Guvernul a stabilit o nouă modalitate de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de animale sălbatice. Astfel, începând din acest an, pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, proprietarilor de animale sau de culturi agricole, respectiv, de gospodării, cei afectați trebuie să depună cererile de despăgubire la primăria din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia a avut loc incidentul.

Deciziile de despăgubire și plata sumelor stabilite de comisia de constatare revin Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Alocarea bugetară pentru aceste despăgubiri este cea mai mare de până acum: 8.000.000 de lei.

Dacă în cazul atacurilor asupra oamenilor și eventualelor răni sau decese cauzate de animale sălbatice, despăgubirile se vor aloca prin ordinul Ministrului Mediului, în situația pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice și autovehiculelor, în urma accidentelor de circulaţie şi persoanelor fizice, de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, despăgubirile se acordă de către ANPM, în baza deciziei unei comisii întrunite la nivel local.

FOTO Sute de hectare de porumb, distruse de mistreți, într-o localitate din Botoșani. Fermier. „Nu mai putem așa. Trebuie să fii nebun să mai continui. În situația asta ar însemna să căutăm  americanii care vin, să le vindem ferma și noi să plecăm la cules căpșuni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *