Vremea se schimbă radical în România, după temperaturile de vară. Anunțul meteorologilor

Meteorologii anunță o schimbare radicală a vremii, după temperaturi caracteristice unui început de vară. Deși suntem în luna lui Gerar, țara noastră este afectată, în prezent, de un val puternic de căldură, cu temperaturi care au depășit 15 și chiar 20 de grade pe arii extinse. În sudul și estul țării s-au înregistrat miercuri noi recorduri de căldură.

Cel mai cald a fost la Turnu Măgurele, unde au fost 22,5 grade Celsius, un nou record absolut de temperatură pentru luna ianuarie, în România. Recordul anterior era de 22,2°C și fusese stabilit la Oravița, pe 7 ianuarie 2001.

Noi recorduri în mai multe orașe din țară

De asemenea, au fost înregistrate noi recorduri în mai multe orașe din țară, inclusiv în București, scrie meteoradar.ro.

În mod normal, în ianuarie, temperaturile medii lunare sunt negative în cea mai mare parte a țării, cu valori cuprinse, în general, între -4 și 0 grade în zonele de deal și câmpie, iar maximele lunare nu depășesc 5 – 10 grade. Începând din weekend, însă, vremea se răcește, iar săptămâna viitoare vom avea parte de temperaturi ceva mai apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.

Val de aer tropical peste România

”Temperaturi de început de vară! La momentul acesta înregistrăm valori termice de 20…21°C. Temperaturi cu mult mai ridicate decât în mod normal, dacă ne raportăm la jumătatea sudică a teritoriului, când la momentul acesta ar trebui să avem maxime de 2…3, cel mult 4°C.

Această vreme extrem de caldă se datorează unei mase de aer tropical care s-a extins peste toată țara, pentru că nu doar în jumătatea sudică a teritoriului este foarte cald, ci și în celelalte regiuni, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute de atât, tot este cu mult mai cald decât în mod normal pentru această perioadă.

De mâine se răcește accentuat

Într-adevăr, vântul ne cam pune probleme, prezintă intensificări cu viteze mari în zonele montane, peste 100 km/h, acolo unde se mai înregistrează precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, dar și în zonele mai joase de relief, mai avem intensificări de 45…55 de km/h. Și vom avea în continuare.

Trebuie să subliniez că de mâine să vă răci, chiar accentuat față de ceea ce avem acum. Începând din regiunile vestice și nord vestice, în toată țara, dar chiar și în aceste condiții temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 CNN.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *