Povestea femeii din Botoșani, care riscă să ajungă în stradă din cauza datoriilor la utilități. „Am rămas și fără loc de muncă”

Femeia de 43 de ani, din municipiul Botoșani, al cărei apartament este scos la licitație din cauza datoriilor la utilități, trăiește în fiecare zi cu frica în sân că va rămâne fără casă. Mariana Hareza a rămas fără ambii părinți. De la tatăl său, fost ofițer în aviație, a moștenit apartamentul pe care acum riscă să îl piardă. În urmă cu opt ani i-a murit și soțul. Singură, cu patru copii, a fost nevoită să se descurce singură. Cu pensia de urmaș și cu serviciul său reușea să mai achite din cheltuieli și avea ce le pune pe masă copiilor. Din păcate, după moartea soțului său a aflat că avea datorii uriașe la întreținere pe care acesta nu le achitase.

Cât trăia soțul meu era cel mai fericit caz: „lasă că plătesc eu, lasă că plătesc eu”. Îi ziceam să mă duc să plătească acolo, zicea lasă că mă descurc eu și am intrat mult mai urât în datorii. Încet, încet, după ce a murit el, am achitat o parte destul de însemnată. Împreună cu tatăl meu am dat atunci aproape 140 milioane lei vechi”, a povestit femeia, care a menționat că penalitățile pentru neplată au „ajutat” enorm la creșterea datoriei.

Riscă să piardă apartamentul moștenit de la tatăl său, fost ofițer în aviație

Acum are datorii de peste 150.000 lei la furnizorul de apă, societatea comercială Nova Apaserv SA, dar și furnizorul de energie termică, Modern Calor SA. Executorul judecătoresc Radu Stărică din Suceava a anunțat organizarea unei licitații publice, pe 27 ianuarie, pentru vânzarea apartamentului cu două camere situat pe strada Ștefan Luchian, pentru că nu și-a achitat obligațiile bănești față de furnizorii de servicii. Femeia are facturi neplătite din 2006 până în 2020 și a pierdut în instanță procesele prin care Nova Apaserv și Modern Calor s-au îndreptat împotriva sa.

A lucrat în comerț mai toată viața sa, apoi la fast-food și în bucătăria unui restaurant. În septembrie anul trecut, Mariana a rămas și fără locul de muncă și de atunci tot bate la ușile angajatorilor în speranța că cineva îi va da un serviciu. Zadarnic însă!

„Momentan nu lucrez. Am câteva luni de când umblu, interviuri peste interviuri, vă sunăm noi, vă sunăm noi. Eu am lucrat în comerț, după care am lucrat un an de zile în fast-food. Între Crăciun și Revelion am vorbit să mă duc la un fast-food și mi-au zis de pe 2 ianuarie să vin în probă de lucru, am văzut că nu sună, pe 3 am sunat eu și au zis că a venit o fată care a mai lucrat… Fără doar și poate eu nu sunt omul care să stea acasă. Eu nu sunt omul care să stea în pat să se uite la televizor”, spune femeia, care speră să își găsească un serviciu.

A evitat să le spună copiilor în ce situație se află

Are trei băieți și o fată. Cel mai mic este în clasa a IV-a, iar cel mai mare a terminat liceul, iar acum a plecat în străinătate în speranța că va munci și va putea să își ajute mama. De altfel, femeia a povestit că până acum a încercat să nu le spună copiilor despre situația financiară ca să nu-i împovăreze, ci să îi lase „să se gândească la lecții”.

„Stau în stres. Nu pot să spun că nu. Vara trecută am trecut exact prin aceeași poveste și totuși am reușit să o scot la capăt. Sper și acum. Nu am cerut nimic la nimeni, ci să mă înțeleagă. Am două luni de când bat la toate porțile, ca să spun așa, și nu îmi găsesc de muncă. […] Dacă pierd apartamentul nu am unde să mă duc, ajung practic în stradă. Sper totuși să obțin înțelegerea lor”, mărturisește femeia.

Femeia a mai avut o executare silită în iulie, pentru 196.000 lei, însă a reușit să mai plătească din datorii, împrumutându-se de la prieteni. Acum, spune, ea, nu găsește deloc înțelegere la executor. Zilele trecute a reușit să plătească doar o mie de lei, suma este infimă însă, dar nu are de unde plăti mai mult.

„Am vorbit cu cineva să vină să îmi schimbe instalația electrică. Știți cât îmi vine mie la curent în fiecare lună? 700- 800 lei. Nu știu de ce așa mult. Mi-au spus că instalația este veche și poate sunt scurgeri ceva. Am vorbit cu un domn, a venit, s-a uitat și a zis că în jur de o mie de lei mă costă materialele. Am zis că le iau pe rând, până de Paște, dar când mi-a căzut asta pe cap (n.r. executarea silită), ce să mai iau?”, a declarat femeia.

Mariana are nevoie de ajutor și spune că cei care vor să o sprijine nici nu trebuie să îi ofere banii ei personal, ci direct în contul executorului. Pentru mai multe detalii: 0753948230.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *