Un polițist din Botoșani, acuzat de corupție, scapă basma curată. Decizie a judecătorilor în cazul său

Un polițist din Botoșani, acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție, scapă basma curată. Este vorba despre agentul de poliție Viorel Ilaș în cazul căruia judecătorii Curții de Apel Suceava au dispus achitarea. Botoșăneanul, acum în vârstă de 49 de ani, a scăpat de pedeapsa penală ca urmare a faptului că faptele sale s-au prescris.

În primă etapă, în 2019, agentul din cadrul Poliției municipiului Botoșani a fost condamnat de Judecătoria Botoșani la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru abuz în serviciu, însă aceasta a contestat decizia primei instanțe.

Polițistul a fost angajat în cadrul Biroului de Investigații Criminale în anul 2007. El a ocupat un post dedicat romilor, prin câștigarea unui concurs organizat de Inspectoratul Județean de Poliție. Agentul se ocupa, în special, de cazurile care țineau de comunitatea romă din Botoșani, ca urmare a faptului că știa limba romanes și astfel putea facilita cercetările în care erau implicați membrii etniei.

În anul 2012, membri ai comunității rome, cunoștințe ale polițistului, au furat, în mai multe rânduri, bunuri de la persoane din municipiul Botoșani. Ilaș a efectuat actele anchetelor corespunzătoare fiecăruia dintre fapte, pe care, însă, fie nu le-a mai înaintat spre instanța de judecată, fie le-a întocmit defectuos, încercând să acopere vinovații. Printre protejați se numărau inclusiv fiul din prima căsătorie a acestuia și un nepot al agentului, care furaseră obiecte de 8500 de lei.

Ceea ce a scos la iveală protejarea propriilor cunoștințe de către polițist, a fost un furt de altă anvergură. Fiul și nepotul amintiți, împreună cu un frate al agentului, au spart un magazin, în noaptea de 21 spre 22 iulie 2012, de unde au furat 36 de pachete cu cafea și 650 de pachete de țigări. Când Ilaș a preluat cazul, a doua zi, fiind de serviciu, a mers la Hotel „Tineret” din Botoșani, unde erau ascunse bunurile, și a luat câteva pachete de țigări, pe care le-a depozitat într-un fișet la Birou. Toate acestea, fără să anunțe colegii din Criminalistică despre parcursul faptelor sau despre procedurile pe care le executa agentul, pentru diminuarea culpei.

Proprietara magazinului a depus plângere la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani. După o mobilizare internă, în care au fost centralizate și sesizările anterioare ale altor păgubiți în legătură cu întârzierea soluționării cazurilor, procurorii au demarat o anchetă vizând persoana agentului și au prezentat probele, care confirmau corupția acestuia, în fața instanței de judecată. Totodată, nu mai puțin de șapte alte persoane au depus, în același an, plângeri împotriva polițistului.

Solutia pe scurt:

În baza art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani şi inculpatul Ilaş Viorel, împotriva sentinţei penale nr. 1200 din 8 octombrie 2019, pronunţată de Judecătoria Botoşani în dosar nr. 7958/193/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului şi repune pedepsele înindividualitatea lor. Constată că prin încheierea din data de 21.11.2022, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art. art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal în infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. art. 246 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Ilaş Viorel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. art. 246 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. art. 246 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal (persoana vătămată Cuciureanu Claudia Elena) ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii vor fi menţinute. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din apel vor rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 18.01.2023, prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.

One thought on “Un polițist din Botoșani, acuzat de corupție, scapă basma curată. Decizie a judecătorilor în cazul său

  1. Mor batranii in spitale si copii ca nu avem cu ce sa-i salvam si dati pensii speciale la asemenea specimene si politruci politici care dau asemenea hotarari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *