Doi polițiști de frontieră și un vameș din Botoșani, anchetați după perchezițiile din Vama Stânca. Ce măsuri s-au luat împotriva lor

Doi polițiști de frontieră și un vameș din Botoșani sunt anchetați de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași după perchezițiile care au avut loc marți, la Vama Stânca. Cei doi agenți de poliție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca și un lucrător vama în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca au fost pus sub control judiciar. 

Potrivit procurorilor DNA, l-au luat măsuri preventive pentru 23 de lucrători vamali și agenți de poliție de frontieră în urma perchezițiilor care au avut loc atât la locuințele unor polițiști și vameși, cât și la trei puncte de frontieră, respectiv Oancea, Stânca și Sculeni.

A fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș). A fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca)”, precizează sursa citată.

Cu toții sunt cercetați pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, arată DNA.

La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *