VIDEO Alertă într-o comună din Botoșani! Au fost descoperite șapte focare de pestă porcină africană, în doar câteva zile

Este alertă într-o localitate din județul Botoșani după ce au fost înregistrate șapte focare de pestă porcină africană, potrivit unui anunț făcut, luni, de directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Ovidiu Airimițoaie. Cazurile s-au depistat la animale de pe raza comunei Corni, fiind luate măsuri pentru ca această boală să nu fie răspândită.

„În anul acesta, într-un interval scurt de timp, în intervalul 5-9 ianuarie, pe raza comunei Corni, Sarafinești apoi Corni, sunt înregistrate șapte focare. Suntem în plină anchetă epidemiologică, verificăm efectivele din exploatații, încercând să aplicăm toate măsurile pentru a reduce impactul sau răspândirea acestei boli”, a declarat Airimițoaie.

În 2022 au fost înregistrate șapte focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației din Durnești, Stăuceni, Brăești, Stăuceni și Sarafinești- Corni. În majoritatea cazurilor, proprietarii nu au beneficiat de despăgubiri.

Ce este pesta porcină africană

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *