Povestea botoșăneanului care a candidat în SUA la funcția de guvernator și de primar. Ce le promitea alegătorilor

Merica Hlatcu (74 de ani), un botosanean emigrat in Alaska, care a candidat pentru postul de guvernator al statului american, adjudecat la acea data, in 2006, de Sarah Palin, una dintre cele mai influente personaje din politica de peste Ocean. El nu s-a lasat, iar in 2009 a fost pe lista candidatilor pentru postul de primar al orasului Anchorage. In campania electorala, el le-a promis alegatorilor de langa Cercul Polar ca le va aduce viori la pret redus din Romania! Merica nu a avut putere de convingere, fiind votat doar de 48 de cetateni, potrivit wowbiz.ro.

Spirit de aventurier, Merica Hlatcu, nascut la Todireni (judetul Botosani), a lucrat pe mai multe vase comerciale, stabilindu-se pentru o vreme in Singapore. La sfarsitul anilor ’80 a ales sa emigreze in SUA, iar peste cativa ani a ajuns in Alaska, cel mai nordic si mai intins stat american. In 2006, dupa ce primise cetatenia, Merica s-a inscris in cursa electorala pentru postul de guvernator din partea Partidului Republican, care a avut mai multi candidati.

Omul s-a prezentat electoratului drept angajat al Uniunii Internationale a Electricienilor si fost inginer mecanic intr-o companie petroliera. Mai mult, Merica le-a povestit americanilor ca a facut facultatea la Constanta si ca a  lucrat pe nave ca inginer motorist, plusand cu informatia ca este un fan al Sofiei Vicoveanca. La numaratoarea voturilor, Merica a iesit ultimul, cu 211 sufragii, adica 0,21% din total. Alegerile de atunci au propulsat-o in prim-plan pe Sarah Palin. In 2008, rivala lui Merica din Alaska ar fi putut deveni vicepresedinte al SUA, dar republicanul McCain a pierdut alegerile in fata democratului Barack Obama.

In campania electorala, Merica si-a expus programul de viitor primar, relatat pe larg in presa locala. “In fiecare zi, vad oameni care se imbata si se bat in parc.

Trebuie sa-i punem la munca”, a anuntat botosaneanul, care s-a gandit si la distractia cetatenilor din Anchorage. “ Vreau ca oamenii sa invete sa danseze tango, vals, country si swing. Am in plan sa cumpar viori din Romania la pret redus, sa invete studentii sa cante la ele ”. Promisiunile lui Merica nu au avut impact. Din 15 candidati pentru postul de primar, acesta a iesit ultimul, cu 48 de voturi, adica 0,08% din electorat. Merica Hlatcu si-a pastrat intacte legaturile cu Romania. El vine in tara in fiecare an si face senzatie prin Todireni intr-o limuzina prea mare pentru ulitele stramte ale satului.

Pentru cetatenii din comuna natala Merica Hlatcu e Americanu `. Plecat din Todireni de pe vremea gimnaziului, el a devenit mindria localitatii.

Merica Hlatcu s-a decis ca viata sa ar fi mult mai buna daca ar pleca din tara. A terminat scoala de ucenici, meseria strungar, la Botosani, a urmat cursurile de seral la Constanta, apoi a facut scoala de marina, potrivit Ziarul de Iași. Si-a luat diploma de ofiter, apoi a plecat in Maroc, unde a lucrat o perioada.

„In Maroc, am cerut transferul in SUA, unde am studiat marina comerciala. Am lucrat in domeniu vreo cinci ani, apoi am plecat la scola de ingineri in platforme petroliere”, spune el.

A lucrat timp de noua ani ca inginer-sef pe platforme petroliere in SUA. S-a saturat de aceasta meserie, asa ca s-a angajat ca inginer energetician la IBEW International Electric din Alaska.

„Este un serviciu foarte curat, dar cu multa raspundere. Lucrez trei luni si una o am libera. Desi munca e grea, am satisfactii foarte mari„, povestea el.

Are o meserie foarte banoasa, o casa in orasul in care locuieste, Anchorage, si una pe malul Pacificului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *