Filmul „Eminescu și Cernăuții”, lansat cu prilejul împlinirii a 173 de ani de la nașterea marelui poet

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, GCC Film Global București lansează documentarul „Eminescu și Cernăuții”, realizat la Ipotești și în Bucovina de Nord, în perioada aprilie – decembrie 2022. 

Premierele filmului vor avea loc la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, 13 ianuarie 2023, ora 12,00; Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, 15 ianuarie 2023, ora 12,30; Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, 16 ianuarie 2023, ora 12,00; Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, 21 ianuarie 2023, ora 17,00 și Muzeul Național al Literaturii din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8, 22 ianuarie 2023, ora 18,00. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Începând cu data de 15 ianuarie 2023, filmul va rula la Cinematograful Union din București, zilnic de la ora 17,00.

Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudramă și  narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.

„Eminescu și Cernăuții” a fost realizat cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Bycu, în regia lui Mihai Petre Grosu. Cu sprijinul unor români adevărați, bucovineni din Ucraina cunoscători ai vieții lui Eminescu, și Societății de Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuți, realizatorii au filmat în toate locațiile în care a învățat poetul nostru național, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a Ucrainei, prilej cu care au descoperit documente necunoscute până acum ale autorităților habsburgice și autorităților sovietice despre poet.

La finalul filmului, istorici și literați din Bucovina de Nord vorbesc despre cum, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare „poet moldovean”. Filmul este produs de GCC Film Global, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, co-producători. Producător General Dumitru Pohuș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *