Toate şcolile se redeschid de luni. Noi reguli la revenirea elevilor în bănci. Purtarea măştilor, recomandată de autorităţi

Toate şcolile din România îşi redeschid porţile de luni, 9 ianuarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri de gripă şi viroză în rândul populaţiei. Reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei s-au reunit joi cu cei ai DSP-urilor pentru a stabili cum se va face triajul în şcoli şi ce reguli vor urma elevii şi profesorii de luni.

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, anunță Ministerul Educației.

„Procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie.

Incurajam triajul zilnic, ramanerea acasa a copiilor care au simptome de boala, recomandam purtarea mastilor de catre cadrele didactice si, de ce nu, de catre elevi si aerisirea claselor in pauze.

De asemenea, limitarea accesului in scoli a persoanelor care nu au legatura cu procesul educational. In cazul in care copiii manifesta simptome, recomandam contactarea medicului de familie, izolarea la domiciliu si eventual analize”, a spus ministrul Educatiei. Ligia Deca, în conferinta comuna de la ministerul Sanatatii.

De luni, 9 ianuarie, în România se redeschid şcolile şi elevii revin la cursuri. Autorităţile au decis că nu se impune închiderea şcolilor în ciuda numărului mare de cazuri de gripă, viroze şi COVID.

Şcolile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii„, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Reuniţi în şedinţă, reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei şi cei ai DSP-urilor au stabilit mai multe reguli care vor trebui respectate în unităţile de învăţământ de luni. Astfel, la întâlnire s-a stabilit că vor fi făcute mai multe recomandări. Elevii vor intra în şcoli numai după triaj, cei bolnavi vor fi trimişi acasă.

De asemenea, autorităţile recomandă purtarea măştilor în clase pentru a limita răspândirea bolilor printre elevi şi profesori.

„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a anunţat că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari pe această temă. Întâlnirea va avea loc la ora 9.30 prin videoconferinţă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea miercuri că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24.

Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare și pentru personalul didactic, a mai adăugat Rafila, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *