Va fi declarată epidemie de gripă în România? Anunţul făcut de Rafila despre portul obligatoriu al măştii şi stocurile de medicamente

În ultimele zile, numărul românilor care au ajuns la camera de gardă cu tuse şi febră a tot crescut. România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Consumul de antibiotice şi antitermice a crescut şi cu 50%.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că sunt medicamente pe piață și recomandă administrarea medicamentelor generice, care au aceeași substanță activă. El spune că dacă va fi declarată epidemie de gripă, purtarea măștilor va fi obligatorie doar în spitale, potrivit Mediafax.

„Eu cred că sunt încă medicamente. O să dăm publicității astăzi (marți – n.r.) o listă extinsă cu medicamente similare cu rugămintea atât către farmaciști, atât către medicii de familie și către populație să caute unul dintre aceste medicamente… Nu contează denumirea comercială. Importantă este substanța activă”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Rafila precizează că a făcut marți o evaluare a stocurilor de oseltamivir, iar pentru Tamiflu mai există două medicamente generice.

„Sunt peste 4 milioane de comprimate la nivel național de oseltamivir, adică nu este o lipsă. Pentru Ibuprofen și Paracetamol, în această lună, după discuțiile de săptămâna trecută, ne așteptăm să crească afluxul către farmacii, mai ales că noi am și elaborat un ordin de ministru care limitează exportul anumitor medicamente în perioada următoare”, adaugă ministrul Sănătății.

El precizează că o eventuală epidemie de gripă poate fi declarată doar în anumite condiții, respectiv o creștere cu 20%, timp de trei săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% de probe confirmate cu gripă.

„Masca va fi obligatorie doar în unitățile spitalicești. Sigur, ea este recomandată. Adică e recomandată, dar nu vreau să vorbim iar de restricții. E foarte clar că evitarea aglomerației și masca sunt recomandate„, a încheiat Rafila, informeaza observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *