VIDEO Jocul ”Căiuţilor albaştri” de la Hlipiceni un obicei unic în România

În judeţul Botoşani, o zonă renumită pentru tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă se remarcă un obicei aparte: jocul ”căiuţilor albaştri” din Hlipiceni. Dansatorii îmbrăcaţi în albastru evocă o legendă căzăcească veche de aproape 100 de ani.

La Hlipiceni un vechi sat de ruteni din nordul judeţului Botoşani, este păstrat cu sfinţenie un obicei de iarnă unic în ţară. ”Căiuţii albaştri” cum li se spune dansatorilor îmbrăcaţi în uniforme care imită o trupă de cavalerie a cazacilor, ies la urat în Ajunul Anului Nou şi bat satele deplângând soarta Romanovilor.

Împletire de tradiţie româneşti şi ucrainene

”Căiuţii albaştri” reprezintă un obicei pornit de la o legendă de la graniţa României cu Ucraina, acolo unde se află defapt satul Hlipiceni. Dansul lor este o îmbinare a tradiţiei ucrainiene cu obiceiuri româneşti de Anul Nou. Dealtfel Hlipiceniul unde a apărut această tradiţie, este un sat întemeiat de români şi de ruteni, veniţi din zona Ucrainei. ” Ţin minte că eram copil şi bătrânii, chiar şi moşii mei, vorbeau un fel de rusă între ei. Ca un limbaj pe care alţii nu îl pricepeau. Satula cesta a fost fondat de ruteni, defapt şi numele vine din rusă de la hleba care înseamnă pâine”, spune vicerprimarul din comuna Hlipiceni Ghiorghiţă Hrapciuc.

Jocul ”Căiuţilor albaştri” se aseamănă cu cel al căluţilor de Anul Nou din toată ţara dar se deosebeşte prin îmbrcăcămintea, anumite motive populare, mişcări de dans dar şi legenda care stă la baza lui. Ansamblul ”Căiuţilor albaştrii”, care colindă casele în seara de Anul Nou, este format din 15-20 de dansatori, atent selecţionaţi. Aceştia poartă o ţinută tradiţională cu o mantie albastră care aduce aminte de uniforma cazacilor de pe Don din secolul al XIX lea.

Citește mai mult pe Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *