Nedrept! Condamnare cu suspendare pentru un bărbat din Botoșani care s-a culcat de două ori cu o fetiță de 14 ani

Un bărbat acum în vârstă de 42 de ani a fost condamnat, luni, la un an și opt luni de închisoare sub supraveghere, după ce s-a culcat de două ori cu o fetiță de 14 ani. Curtea de Apel Suceava a dat, luni, sentința finală în dosarul în care Ioan Valentin Herghelegiu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor.

În luna ianuarie a acestui an, Judecătoria Dorohoi l-a trimis la închisoare cu executare, însă botoșăneanul a făcut apel și instanța superioară a suspendat executarea pedepsei, dându-i bărbatului un termen de încercare de trei ani. El a fost acuzat că, în 2019, ar fi întreținut, de două ori, relații sexuale cu o fetiță care la acea dată avea doar 14 ani. Faptele s-au produs pe raza localității Văculești, iar victima și-ar fi dat consimțământul.

De asemenea, individul a fost obligat la plata sumei de 25.000 lei, cu titlu de daune morale către victima sa.

Solutia pe scurt:

Solutia pe scurt: În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penala, admite apelul declarat de inculpatul Hergheligiu Ioan-Valentin, împotriva sentinţei penale nr. 115 din data de 03.06.2022, pronunţată de Judecătoria Dorohoi în dosar nr. 1306/222/2021. Desfiinţează în parte sentinţa penală mai sus menţionată şi în rejudecare:

  • În temeiul art. 67 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b, n, din C.pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a comunica sau de a se apropia de persoana vătămată Anonimizat 1 la o distanță mai mică de 100 m, pe o perioadă de 3 ani, ce se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal (în loc de „art. 68 alin. 1 lit. c C.pen.”).
  • În temeiul art. 91 Cod penal, suspendă executarea pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
  • În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă: e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
  • În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, obligă condamnatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei oraşului Dorohoi sau în cadrul Primăriei comunei Văculeşti, ambele localităţi din judeţul Botoşani, pe o perioadă de 80 de zile. Î
  • În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal referitoare la revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere în caz de nerespectare a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse acestuia, a neachitării despăgubirilor civile, precum şi în caz de comitere a unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei decizii.
  • În temeiul art. 275 alin. 3,6 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din apel, avansate de stat, rămân în sarcina acestuia, din care suma de 510 lei, reprezentând onorariu avocat oficiu persoană vătămată, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Suceava. Definitivă. Pronunţată azi 19.12.2022, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.

Document: Hotarâre  1356/2022  19.12.2022

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *