Detalii cutremurătoare despre salvarea copiilor botoșăneni implicați în accidentul de la Pașcani. O mână a Alexiei a fost găsită după câteva minute de la accident

Alexia, adolescenta de 15 ani din Botoșani care a fost salvată de medicii ieșeni după o operație de 20 de ore a avut îngeri păzitori chiar din momentul accidentului. Datorită promptitudinii de la fața locului și profesionalismului, Alexia a avut șanse la o viață normală. Cel care a intervenit imediat a fost medicul primar de urgență, Paul Nedelea, care a povestit presei locale, clipele de la locul evenimentului și cum adolescenta de 15 ani a fost salvată, scrie aloiasi.ro.

Paul Nedelea, medic primar medicina de urgență:

„Din păcate în noaptea de vineri spre sâmbătă a avut loc accidentul la ieşirea din Paşcani spre localitatea Valea Seacă. Au fost implicate 35 de persoane, printre care se aflau şi 17 minori. Cea mai complicată victimă, ca să spun aşa, a fost fata de 15 ani cu amputaţie bilaterală de membre superioare: pe stânga amputaţie completă, pe dreapta, amputaţie incompletă. Ea a şi fost prima extrasă de la locul accidentului dusă către Spitalul Paşcani, la CPU, unde a fost stabilizată, iar la momentul ajungerii TIM de la Iaşi a a fost preluată de aceştia şi dusă către Spitalul Sf Maria, unde a intrat imediat în sala de operaţii.

Fiind la Iaşi am ajuns la o oră după accident. Din ce au povestit colegii de la SAJ şi pompierii care s-au aflat din primele minute la locul accidentului, membrul superior stâng a fost găsit la câteva minute, şi adus odată cu pacienta la CPU Paşcani şi ulterior transportat şi el la Iaşi.

Există kituri speciale pe fiecare maşină în care păstrăm membrele care au potenţial de reimplantare, în condiţiile speciale, sterile, cu gheaţă, pungi de gheaţă speciale, astfel încât să poată fi replantată ulterior.

Repet, era vorba doar de membrul superior stâng, pentru că membrul superior drept era încă ataşat corpului.

Este foarte important ca în cazul unor amputaţii complete să se facă cât mai rapid hemostaza întrucât riscul de sângerare este foarte mare. Colegii care au fost atunci la faţa locului au reuşit să facă hemostaza cu ajutorul unor garouri aplicate la nivelul unor bonturi de amputaţie, astfel încât pacienta să ajungă în viaţă. De altfel, în momentul în care am ajuns la locul accidentului, ne-am mobilizat şi am mers către CPU, unde erau deja ajunse 12 persoane din accident. La momentul la care am ajuns noi era stabilă hemodinamic, era conştientă, şi nu îşi amintea exact ce se întâmplase, şi nu îşi dădea seama ce se întâmplase cu ea. Era stabilă hemodinamic şi nu mai existau sângerări la nivelul bonturilor de amputaţie. De asemenea, un noroc, ca să spun aşa, a fost faptul că nu a mai prezentat şi alte leziuni. Transportul ei către Iaşi a fost posibilă doar prin menţinerea hemostazei la nivelul bonturilor de amputaţie.

În accident, la fel de gravă a mai fost o fată de aproximativ 12 ani, care a suferit un traumatism cranio facial extrem de important. Nu mai ştiu exact unde a rămas internată, însă este stabilă, cu un prognostic bun.

Cu siguranţă putem spune că rapiditatea este importantă. Planul roşu este un eveniment deosebit care se întâmplă rar, dar din păcate se întâmplă uneori, şi atunci ceea ce contează este rapiditatea cu care intervenim, rapiditatea în a evalua, în a trata pacienţii şi în a-i transporta cât mai rapid în spitalele care trebuie pentru a primi cât mai rapid posibil îngrijirile necesare. Particularitatea situaţiei în care ne-am aflat în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost faptul că ne aflam departe de Iaşi, care este oraş universitar, mai aproape de Paşcani, care au un spital municipal, un compartiment primire urgenţe, însă cu siguranţă nu ar fi reuşit să facă faţă unui număr foarte mare de victime şi de aceea am şi intervenit încercând să transportăm către Iaşi cât mai repede pacienţii critici.

Dacă nu am fi avut aici echipele care să poată prelua imediat pacienta şi să înceapă replantarea, cu siguranţă fata nu ar fi avut nicio şansă. Este important ca replantarea să fie făcută cât mai rapid după incident, vascularizaţia membrelor să fie păstrată. Ea a ajuns în aproximativ o oră şi jumătate, poate două, la Iaşi.” a declarat medicul primar de urgență Paul Nedelea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *