Doliu! Un cunoscut botoșănean, profesor și poet, s-a stins din viață. „Un om deosebit”

Un apreciat profesor de limba română, pot, dar și redactor, s-a stins din viață. Este vorba despre Ioan Dan Bălan, din Hlipiceni, care a murit sâmbătă.

„Prea repede a plecat dintre noi. Un om deosebit, poetul și prof.de lb.si literatura română. L-am cunoscut pe când era redactor la ziarul Steagul Roșu Petroșani”, spune o cunoștință a acestuia.

„Cat voi trai , voi ramane cu amintirea lui, cu amintirea copilariei noastre si a anilor petrecuti impreuna la scoala din Victoria. Dumnezeu sa-l ierte, Dumnezeu sa te ierte, Danut”, spune un localnic din Hlipiceni.

Ioan Dan Bălan s-a născut în data de 30 mai 1951, la Hlipiceni, în judeţul Botoşani, cu numele de botez Balan Ioan Dănuţ, dar în publicistică şi ca scriitor semnează Ioan Dan Bălan. A făcut şcoala generală pe plaiurile natale şi liceul la Iaşi (C. Negruzzi ),  apoi Facultatea de Filologie la Universitatea din Timişoara. Titularizat ca profesor la Şcoala Generală Nr. 5  din  Petrila,  a fost de asemenea şi consilier local, activând în comisia de cultură-învăţământ. A debutat în presă în anul 1974, cu proza „Din vremuri trecute”, publicată în Steagul roşu  din Petroşani. Adevăratul debut însă, într-o revistă literară, de prestigiu, este înregistrat în  „Vatra”, nr. 4, aprilie 1987, cu proza  Hoţul, debut confirmat în „Orizont”, nr. 20, 1988, cu proza Negura. În 1990 a scos periodicul Datina, în calitate de director. În 1993 a fost directorul publicaţiei Noi. În 1996: directorul publicaţiei Vestea. Din 1999 :  directorul Editurii Monada din Petrila. În anul 2005 a scos, în calitate de redactor şef, revista Viaţa de la Est la Vest. 2006 : Face parte din colegiul director al  Revistei de etnografie, antropologie şi folclor.  2006 : Face parte din colegiul director al  revistei Confluenţe literare internaţionale.  Este membru al Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Hunedoara. Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *