Drama unei familii din Botoșani. Părinții sub pământ, copiii crescuți de bunici, iar autorul accidentului e liber

Decizia instanței de zilele trecute în privința autorului accidentului de la Orășeni Deal, în care doi soți și-au pierdut viața, a stârnit rumoare în rândul oamenilor. Majoritatea nu înțelege cum a putut fi lăsat liber cel care a luat două vieți, în condițiile în care recent un bărbat a ajuns în Penitenciarul Botoșani doar pentru niște tăieri ilegale de arbori.

În timp ce șoferul care a produs accidentul este condamnat cu suspendare, doi copii, rămași orfani de ambii părinți, sunt crescuți de bunicii materni, în comuna Tudora.

Un tânăr acum în vârstă de 34 de ani, care în urmă cu șapte ani a produs un grav accident rutier soldat cu moartea a doi soți, a fost condamnat, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dispusă de Judecătoria Botoșani, însă nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Flavian Zacrețchi circula, în iunie 2015, cun un Audi A6 pe drumul județean care face legătura dintre localitățile Orășeni Deal și Cristești, iar când a ajuns la intersecția cu drumul județean Botoșani- Vorona nu a acordat prioritate unui autoturism Dacia Logan care circula regulamentar intrând violent în acesta. În urma accidentului, doi soți, de 27 şi 24 de ani, din Vorona, au murit.

accident oraseni deal audi si logan3Ştefan şi Mirela Huţanu, din comuna Vorona, au mers în ziua respectivă la cumpărături în Botoşani urmând să participe a doua zi la starea civilă a fratelui lui Ştefan. Din păcate, tinerii nu au mai ajuns acasă, murind în accidentul din intersecția de la Orășeni Deal.

Cei doi tineri aveau acasă doi copii, unul de doi, iar celălalt de trei ani.

Ştefan Huțanu a murit la câteva minute după impact, cadrele medicale găsindu-l în stop cardio respirator. Mirela a supravieţuit mai mult, însă doar până la spital, decesul fiind declarat la 30 de minute după ce a ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Solutia pe scurt:

În temeiul dispozițiilor art. 396 alin. 1 și 2 C.proc.pen. condamnă pe inculpatul ZACREŢCHI Flavian-Mihai, pentru săvârșirea infracţiunii de ucidere din culpă prev. și ped. de art. 192 alin. 2 şi 3 C.pen. cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. a Cod penal, art. 76 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. În temeiul art. 67 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b și i Cod penal, respectiv cel de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, cel de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat precum și cel de a conduce orice categorii de vehicule pe o durată de 3 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului, ca pedeapsă accesorie, interzicerea acelora?i drepturi prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. a, b și i Cod penal. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 C.pen., termenul de supraveghere urmând a se calcula conform art. 92 alin. 2 C.pen.

În baza art. 93 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoșani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.pen. impune inculpatului obligaţia ca pe parcursul termenului de supraveghere să frecventeze două programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Județene ”M. Eminescu” Botoșani sau Muzeului Județean Botoșani pe o perioadă de 120 de zile. Conform art. 94 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute la art. 93 alin.1 lit. c)-e) se comunică Serviciului de Probaţiune Botoșani. Conform art. 94 alin. 2 C.pen., verificarea modului de îndeplinire a obligaţiei prevăzute în art. 93 alin. 2 lit. b C.pen. se face de Serviciul de Probaţiune Botoșani.

În temeiul 404 alin. 2 C.pro.pen. și art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal care reglementează revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Zacrețchi Flavian Mihai în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. În temeiul art. 5 alin.5 din Legea nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare va informa inculpatul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic. În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. şi art. 23 alin.1 C.proc.pen. ia act de tranzancția încheiată între partea responsabilă civilmente Groupama Asigurări S.A. și părțile civile Huţanu Luisa Maria, Huţanu Iustin George şi Săuleac Iulian Gabriel conform contractului de tranzacţie nr. 321/14.02.2019 (f. 110 vol. IV ds. i). În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. şi art. 23 alin.1 C.proc.pen. ia act de tranzanc?ia încheiată între partea responsabilă civilmente Groupama Asigurări S.A. și părțile civile Huţanu Minu, Huţanu Maria, Huţanu Ioan, Socor Georgeta, Huţanu Maria Iulia, Huţanu Nadia Elena, Huţanu Sergiu, Huţanu Constantin, Huţanu Vasile şi Huţanu Aurel conform contractului de tranzacţie nr. 320/14.02.2019 (f. 117 vol. IV ds. i). Ia act de renunţarea la pretenţiile civile invocate de către părţile civile: Sauleac Elena Veronica, Sauleac Dorel, Sauleac Alina Niculina şi Sauleac Andrei efectuată prin declaraţia autentificată prin încheierea de autentificare nr. 259 din 21.01.2019 Birou individual notarial Humelnicu Coca (f. 265 vol IV ds. i) precum şi de partea civilă Sauleac Nicuşor Ionel efectuată prin declaraţia autentificată prin încheierea de autentificare nr. 186 din 14.01.2019 Birou individual notarial Humelnicu Coca (f. 263 vol IV ds. i). În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 4838 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 3338 lei aferentă fazei de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotarârii. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, a persoanelor vătămate ?i a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 08.12.2022.
Document: Hotarâre  1494/2022  08.12.2022

 

UPDATE VIDEO . Soţ şi soţie morţi în urma accidentului de la Orăşeni Deal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *