O asociaţie de proprietari care a afişat listele cu datornici a fost amendată

O problemă cu care se confruntă fiecare asociație de proprietari este afișarea datelor personale ale locatarilor la avizier. În cazul în care toată lumea poate vedea numele proprietarului apartamentului și cheltuielile lunare ale acestuia, asociațiile de proprietari pot fi reclamate pentru încălcarea legislaţiei privind prelucrare a datelor personale, scrie Ziarul de Iasi.

O investigație desfășurată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor Personale (ANSPDCP) în luna mai 2021 la o asociație de proprietari din Iași s-a finalizat cu o amendă. Motivul oferit de autoritate pentru sancțiunea de peste 2400 de lei este că asociația nu a răspuns solicitărilor trimise, deși a confirmat că le-a primit. Lipsa de cooperare, sau cooperarea deficitară cu Autoritatea se pedepseşte.

Investigația s-a desfășurat ca urmare a unei plângeri prin care se reclamă faptul că operatorul a afișat listele de plată cu detalierea numelui și prenumelui fiecărui membru al Asociației de proprietari. De asemenea, cel care a făcut sesizarea a reclamat și afișarea unui înscris cu caracter defăimător în care erau menționate datele sale personale (numele și prenumele). Amenda GDPR pentru această asociație de proprietari a fost de 500 de euro, adică 2463 de lei.

În decembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor Personale (ANSPDP) a publicat un ghid prin care precizează faptul că asociațiile de proprietari pot prelucra datele personale cu respectarea principiilor de prelucrare, în funcție de interesul legitim, atunci când există anumite scopuri, precum: instalarea unor sisteme de supraveghere video, calcularea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari și afișarea cuantumurilor la avizierul scării de bloc, înregistrarea datelor personale în cartea de imobil, afișarea datelor de contact ale președintelui asociației de proprietari, administratorului, membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori. În general, respectarea princiilor de prelucrare face referire la obţinerea acordului prealabil al celor vizaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com