Se fac înscrieri pentru Gala Profesorul anului din mediul rural. Profesorii excepționali vor fi premiați

Teach for Romania dă startul nominalizărilor pentru a doua ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023, și caută profesorii care reușesc să demonstreze că, oricât de mari ar fi provocările, educația de înaltă calitate este posibilă în școala din mediul rural.

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural. Prin această competiție ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor, învățătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire și care schimbă fața sistemului de educație din România.

În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala. Tot 1 din 5 elevi nu reușește să ia nota 5 la Evaluarea Națională, de două ori mai mulți decât în mediul urban. Mai mult decât atât, 6 din 10 copii din mediul rural au dificultăți de scris și citit la finalul ciclului primar.

Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reușesc să sfideze aceste statistici, copii care au parte de o educație de calitate mulțumită unor profesori, învățători, educatori și consilieri școlari profesioniști. Aceste cadre didactice trec peste numeroasele provocări inerente predării în mediul rural – de la naveta dificilă și zecile de ore pierdute pe drum în fiecare săptămână, la normele împărțite între 3 sau chiar 4 școli mici și până la nevoile diferite, mai mari, ale elevilor lor care depind uneori exclusiv de oamenii de la catedră pentru a-și găsi motivația și determinarea de a da o șansă educației. Acești dascăli demonstrează că se pot obține rezultate excepționale și în condiții dificile. Că inechitatea poate fi adresată. Acești profesioniști merită să iasă din anonimat, iar efortul, dăruirea și perseverența lor merită să fie recunoscute.

„Vom acorda recunoștință, vizibilitate și premii profesorilor câștigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, colegii de cancelarie, părinți, specialiști în educație și alți membri ai comunității”, spun organizatorii.

Categoriile de nominalizare reflectă provocările reale și nevoile critice ale copiilor din mediul rural:

  • Prevenirea abandonului școlar;
  • Dezvoltarea literației (competențelor de citit-scris);
  • Dezvoltarea abilităților socio-emoționale;
  • Dezvoltarea leadership-ului la elevi;
  • Implicare în comunitate.

Pentru fiecare categorie, un juriu format din 5 persoane va evalua fiecare candidatură și va oferi un punctaj pe baza grilei de evaluare. Din juriu vor face parte: reprezentanți ai societății civile, experți în educație, reprezentanți ai sectorului business, elevi, parteneri instituționali, parteneri media, profesori sau alumni susținuți de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate.

Nominalizările pot fi făcute până pe 15 ianuarie, 23.59, pe site-ul: https://teachforromania.org/gala-2023 pentru proiectele derulate în perioada septembrie 2021 – august 2022. Pentru mai multe detalii despre categoriile de nominalizare, procesul de jurizare, premii, aici poate fi consultat regulamentul.

 Anunțarea câștigătorilor va fi făcută în cadrul unui eveniment de premiere organizat la Iași, în data de 23 februarie.

 

Descriere Teach for Romania:

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el. În anul școlar 2022-2023, 130 de cadre didactice fac parte din programul acesta și predau în 113 școli, din 21 de județe. Din comunitatea de 221 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii.

One thought on “Se fac înscrieri pentru Gala Profesorul anului din mediul rural. Profesorii excepționali vor fi premiați

  1. atata facatura se stie ca va fi unul pe criterii politice !
    …. ascunderea adevaratelor valorilor si aducerea spumei ce da afara …. trist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *