Zile Libere 2023. Veste bună pentru angajaţi, încep anul cu o minivacanţă în plus, proiectul a trecut tacit de Parlament

Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Salariații vor beneficia de zile libere în 6 și 7 ianuarie. Printr-un proiect legislativ ce se consideră adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Interesant este că un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă, ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17. Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare, noteaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *