Alertă Cod Galben pentru județul Botoșani

Botoșaniul se va afla sub alertă Cod Galben începând de marți, 6 decembrie, de la ora 22.00, și până miercuri, 7 decembrie, la ora 04.00. Alerta este de ploaie care îngheață și depuneri de polei. În intervalul menționat, pe arii extinse în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, se vor semnala precipitații sub formă de ploaie – slabe cantitativ – ce vor favoriza depunerile de polei (2-4 mm).

Începând cu orele prânzului, aria ploilor – slabe cantitativ – se va extinde dinspre vest, cuprinzând treptat cea mai mare parte a teritoriului. În zonele montane vor fi precipitații mixte, iar în special la altitudini de peste 1400 m vor predomina ninsorile și se va depune un strat nou, subțire de zăpadă.

Ploaia care îngheață (freezing rain) – cum se formează?

-se produce când în altitudine pătrunde o masă de aer cald (temperaturi pozitive), însă în apropierea solului (0-600 m) rămâne cantonat aerul rece;

– când picăturile de ploaie ajung din stratul de aer mai cald in pătura de aer rece, acestea se suprarăcesc (datorită răcirii lente, greu sesizabilă, deși temperatura acestora devine negativă, nu reușesc să se transforme în stare solidă);

– picăturile suprarăcite astfel, îngheață instant odată ce ating solul, conductorii electrici, arborii, mașinile sau alte obiecte cu temperaturi negative (sub 0°C).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *