Ziua mondială de lupă împotriva infecției HIV/SIDA: Botoșănenii pot să se testeze HIV gratuit prin Direcția de Sănătate Publică

Foto ANSP Moldova

Botoșănenii pot să se testeze HIV gratuit prin Direcția de Sănătate Publică sau Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Președintele Asociației Tereza Botoșani, Carmen Alexa, a declarat, cu prilejul Zilei mondiale de lupă împotriva infecției HIV/SIDA, marcată pe 1 decembrie, că testarea HIV este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale.

Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost ori se pot procura teste rapide din farmacii.

Potrivit medicilor specialisti, persoana seropozitivă care are acces la tratament şi îl urmează corect are şanse reale la o viaţă normală. Ca urmare, virusul devine nedetectabil în sângele său, iar asta înseamnă că nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual.

Cel mai important este să nu ajungem să avem virusul, dar dacă îl avem, să fim deschişi cu specialişti.  Medicul şi pacientul trebuie să fie o echipă şi speranţa de viaţă poate fi una normală în ziua de astăzi. Dar pentru asta trebuie să facem o echipă. Asta este cel mai important”, a declarat Irina Alecu, medic epidemiolog şef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

La nivelul județului  Botoșani sunt în evidență peste 220 de persoane infectate cu virusul HIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *