Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Cât va avea un profesor debutant și cei cu gradul I și II

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în 2023. Salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în 2023, conform unui nou proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe. Salariile vor crește în întregul sector al angajaților la stat, potrivit edupedu.ro.

În urmă cu o lună. ministrul Educației Ligia Deca declara că există discuții cu privire la creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, procentul de majorare fiind încă în discuție la acea vreme. Nicio altă declarație nu a mai fost făcută cu privire la acest subiect de un alt oficial guvernamental sau de către sindicatele din învățământ.

Salariile cadrelor didactice trebuiau să fie majorate până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din 2020, dar acest lucru a fost amânat, pe rândm de Guvernele Orban și Cîțu. Anul trecut, Guvernul Ciucă a aprobat două creșeri a câte patru procente.

Proiectul prevede „prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”. 

Astfel, toți angajații din sistemul bugetar, inclusiv cei din învățământ, vor avea în plus 10% la salariul de bază pe care îl au în momentul de față, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de lege.

Un profesor cu grad didactic I și studii superioare de lungă durată, cu vechime de peste 25 de ani, va avea un salariu de bază de 5.517 de lei lunar, dacă se aplică grila de salarizare din Legea 153 și dacă creșterea de 10% din proiectul de OUG dezbătut asigură majorarea până la acel nivel. Dacă vechimea este între 20 și 25 de ani, profesorul va primi lunar 5.101 lei. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul ca fi de 4.372 de lei.

Profesorii cu grad didactic II și studii superioare de lungă durată cu vechime de 1-5 ani vor avea un salariu de bază de 4.235 de lei. Cei cu același grad și vechime de 5-10 ani, 4.326 de lei. Pentru vechime 10-15 ani, 4372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată. Salariile de bază prevăzute de grila de salarizare sunt brute. Pentru stabilirea salariului net sunt scăzute contribuțiile și impozitul pe venit, circa 42%. Venitul salarial poate include sporuri, indemnizații și alte componente, sumele putând fi diferite de la un angajat la altul, informeaza RomaniaTV

One thought on “Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Cât va avea un profesor debutant și cei cu gradul I și II

  1. Domnii ăștia, de la această publicație, nu au auzit de confidențialitatea salariilor?
    Un pic de bun simț, nu le-ar strica.
    Legea se poate aplica și în cazul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *