Raed Arafat, despre ce ar trebui să ai în casă în cazul în care România ar rămâne fără curent. Obiectul obligatoriu în orice locuinţă

Raed Arafat susține că sunt șanse minime ca țara noastră să se confrunte cu un blackout precum cel din Republica Moldova, însă a oferit mai multe sfaturi pentru populație cu privire la obiectele ce nu ar trebui să ne lipsească din casă în cazul în care România ar rămâne fără curent, scrie playtech.ro.Șeful DSU a precizat că probabilitatea ca țara noastră să se confrunte cu situații de întrerupere a energiei electrice așa cum s-a întâmplat recent în Republica Moldova și Ucraina este foarte mică, însă se pot produce pene de curent ce nu au legătură cu războiul, dând exemplu viscolul de acum câțiva ani care a lăsat mai multe gospodării din vestul și sudul țării fără electricitate.

„Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, vor fi din cauza furtunilor de zăpadă şi a viscolului, nu din cauza războiului, care a generat problemele acum în Moldova şi în Ucraina”, a declarat Raed Arafat.

Pentru astfel de situații, Raed Arafat a punctat că toate infrastructurile critice esențiale, cum sunt spitalele, ar trebui să aibă generatoare care să fie puse în funcțiune imediat după întreruperea alimentării cu energie.

„La nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile (…). Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a afirmat şeful DSU.

Arafat a făcut și câteva recomandări pentru populație, explicând care sunt obiectele pe care românii ar trebui să le aibă mereu în casă în cazul unei pene de curent.

„Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casă, de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte, un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu”, a explicat Raed Arafat.

Astfel, din trusa pentru situații de urgență nu ar trebui să lipsească pături, lanterne, mâncare neperisablă, apă, o rezervă de medicamente și bani cash, în cazul în care funcționarea ATM-urilor este compromisă.

„Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *