Opt persoane și-au pierdut viața, iarna trecută, în urma unor incendii violente, în județul Botoșani

incendiu-casa-iarna-pompieri-botosaniOpt persoane și-au pierdut viața, două au ajuns la spital cu arsuri, iarna trecută, în urma unor incendii violente, în județul Botoșani. Jarul căzut din sobă, coșul de fum neprotejat termic, lumânări aprinse lăsate nesupravegheate, fumatul în locuri nepermise sau mijloace de încălzire electrice amplasate necorespunzător față de materialele combustibile au provocat aceste tragedii, transmite printr-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

Stroiești, Draxini, Răuseni, Brăteni, Doina, Havârna, Săveni, Zoițani, Vânători și Tulbureni sunt localitățile în care s-au produs evenimentele.

ISU Botoșani vine cu o serie de recomandări, pentru a preîntâmpina aceste evenimente.

Pentru siguranța dumneavoastră și pentru a vă proteja casa de un posibil incendiu, aveți grijă la modul de exploatare a sistemelor și a mijloacelor de încălzire și respectați măsurile de prevenire a incendiilor referitoare la fumat și utilizarea focului deschis.

Reparați, dacă este cazul, coșurile de fum. Asiguraţi-vă că acestea sunt curățate corespunzător și că jarul sau scânteile din sobă nu pot ajunge pe materialele combustibile din structura acoperișului!
Nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete!
Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului!
Nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia!
Nu puneți hainele la uscat, pe sobă!
Amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere.
Nu aprindeți focul cu benzină;
Stingeți focul dacă părăsiţi locuința sau înainte de a adormi!
Nu așezați aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile!
Nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile. Stingeți-le înainte de a le muta, dacă părăsiți locuința sau înainte de a adormi.
Stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi și nu lăsați scrumul de țigară sa ardă în scrumieră;
Dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeți țigara. Este posibil să ațipiți și să dați foc la pat sau la fotoliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *