Un magazin sătesc, prins cu 214 lei în plus în sertar, a fost amendat cu 100.000 lei de Fisc

Inspectorii Fiscului au amendat un magazin sătesc cu jumătate din cifra sa afaceri. O sumă de 214 lei în plus în gestiune şi 27 de pachete de ţigări fără timbru au fost taxate cu 101.500 lei. Amenda, echivalentă cu falimentul pentru societate, a fost contestată în instanţă, scrie Ziarul de Iasi.

Magazinul, funcţionând în satul Drăguşeni, a fost controlat de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală în iunie anul trecut. În urma controlului inopinat, au fost găsiţi 214 lei pentru care nu existau bonuri fiscale, dar şi 17 pachete de ţigări King şi 10 pachete de ţigări Ashima, fără timbru de acciz. Pentru banii găsiţi în plus, inspectorii au aplicat o amendă de 1.500 lei. Ţigările au fost taxate mult mai dur. Conform Codului Fiscal, „deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false” se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 20.000 şi 100.000 lei. Inspectorii fiscali au aplicat nivelul maxim al amenzii.

În condiţiile în care cifra de afaceri pe anul trecut a societăţii a fost de 214.000 lei, amenda echivala cu jumătate din aceasta. Ca urmare, procesul-verbal a fost contestat în faţa Judecătoriei ieşene. Administratorul societăţii a explicat că cei 214 lei găsiţi în plus proveneau din încasările din vânzarea de cafea. Banii erau strânşi separat de restul încasărilor, într-o cutie, iar la finalul lunii administratorul emitea o chitanţă corespunzătoare sumei adunate. Aparatul de cafea era închiriat, iar administratorul strângea banii separat pentru a putea ţine evidenţa exactă a lor.

În privinţa ţigărilor, acestea nici măcar nu se aflau în gestiunea firmei, nefiind scoase la vânzare pe rafturi şi nici ţinute în magazie. Pur şi simplu, inspectorii îi solicitaseră soţiei sale să prezinte la control şi geanta, iar ţigările fuseseră găsite acolo. Ţigările fuseseră cumpărate din duty-free, pentru a fi distribuite persoanelor care ajutau la lucrările agricole. De altfel, chiar inspectorii menţionaseră în procesul-verbal provenienţa legală a ţigărilor şi nu probaseră în niciun fel că ele ar fi fost scoase la vânzare.

Argumentele aduse de administratorul magazinului nu au fost acceptate de judecători. Faptul că administratorul încasa separat banii pentru cafea nu înlătura obligaţia acestuia de a consemna vânzarea printr-un bon fiscal. Amenda de 1.500 lei era astfel justificată. De asemenea, legea penalizează şi simpla deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile. Totuşi, amenda de 100.000 lei aplicată pentru pachetele de ţigări depăşea evident posibilităţile de plată ale micului întreprinzător. Magazinul fusese înfiinţat în octombrie 2019. În 2020, nu avusese profit, pierderile ridicându-se la 11.515 lei. Anul trecut, avusese un profit de 48.670 lei.

„Instanţa apreciază că fapta petentei nu prezintă un grad de pericol social ridicat, nefiind săvârşită în condiţii care să justifice aplicarea unei sancţiuni patrimoniale într-un cuantum de 100.000 lei, având în vedere şi circumstanţele petentei, o afacere mică în mediul rural, al cărei profit pe câţiva ani probabil nu poate acoperi amenda aplicată. Instanţa apreciază că menţinerea amenzii de 100.000 lei ar reprezenta o sancţiune excesiv severă pentru petentă şi că o sancţiune cu avertisment reprezintă o măsură suficientă”, au apreciat magistraţii. Decizia acestora, de menţinere doar a primei amenzi şi înlocuirea celeilalte cu un avertisment, nu este încă definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *