Fiscul pune tunurile pe bugetari: să fie plătiți în funcție de performanță

Lucian Heius, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este de parere ca trebuie schimbat sistemul de salarizare in sistemul public. Angajatii de la stat sa fie platiti in functie de performanta – propune seful ANAF. Conform acestuia, in sistemul public actual angajatii sunt platiti unitar, iar acest lucru trebuie sa dispara. Ar trebui ca salariile sa fie oferite in functie de performanta, scrie manager.ro.

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: muncesti mult, muncesti putin, daca ai aceeasi categorie, clasa si vechime, iei aceiasi bani. Ai rezultate exceptionale in inspectie fiscala sau esti un inspector mai putin performant, ai acelasi salariu. Atunci apare in timp o demotivare a celor foarte buni: ‘De ce sa-mi asum eu riscuri foarte mari, cand colegul meu care sta mai mult la cafea pe hol ia acelasi salariu ca si mine?’. Noi, ca stat, trebuie sa depasim cumva acest mecanism de a gandi unitar. Parca si legea salarizarii se numeste legea salarizarii unitare. Nu mai trebuie sa gandim unitar, ci pe performanta, pe rezultatele pe care le obtii, chiar si in sistemul administrativ. Cred ca aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie sa le faca statul in ansamblul lui”, a spus Lucian Heius.

Declaratiile sefului ANAF au fost facute in cadrul conferintei „PNRR – Investitii pentru economia viitorului. Reforma fiscala”. Potrivit sefului ANAF, tot sistemul administrativ trebuie modernizat, iar in aceasta directie Fiscul si Ministerul de Finante reprezinta un exemplu, fiind „printre cele mai performante institutii din administratia romaneasca”.

„Nu este suficient ca doar ANAF si Ministerul de Finante sa se modernizeze. Eu astazi cred ca Ministerul de Finante si ANAF sunt printre cele mai performante institutii din administratia romaneasca.  Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativa a statului roman sa creasca si sa fie performanta si atunci intr-adevar putem discuta despre un stat modern, despre performanta in orice domeniu, de la sanatate, educatie, administrare fiscala, constructii, tot ceea ce inseamna de fapt statul si atunci imi va fi si mie mai usor, ca presedinte ANAF, sa conving un contribuabil ca este bine sa-si plateasca impozitele si taxele, pentru ca o sa aiba si el multumirea ca ceea ce da catre stat este administrat corect si transparent”, a mai tinut sa precizeze seful Fiscului.

Care sunt fabricile din Botoșani cu cei mai mulți angajați. Top 100 de angajatori din județ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *