Zeci de botoșăneni au ajuns pe mâna poliției după ce au furat curent electric. La ce metode apelau ca să nu plătească energia electrică

Zeci de botoșăneni au ajuns pe mâna poliției după ce au furat curent electric folosindu-se de diverse instalații improvizate. Potrivit reprezentanților Delgaz Grid, peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale au fost identificate în primele zece luni din 2022. Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei. Dintre acestea, la Botoșani au fost 71 de cazuri de furt de curent electric și zece astfel de cazuri la gaze naturale. 

Potrivit sursei citate, Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie – octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică.

Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale. În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale și 339 pe segmentul de electricitate.

„De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși „meseriași” ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „beneficiază” direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită? Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează”, susțin reprezentanții Delgaz Grid.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei. Pentru o reprezentare comparativă, 20.5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an).

În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia de aproape 20.5 milioane lei. Totodată, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

One thought on “Zeci de botoșăneni au ajuns pe mâna poliției după ce au furat curent electric. La ce metode apelau ca să nu plătească energia electrică

  1. poporul român este jefuit de hoardele occidentale la noi acasă , totul este al poporului român și tot eu sunt hoțul??jalnic popor român să fii judecat de ai tai compatrioți ca ai luat cei al tău, al strămoșilor noștri , părinții, bunici..???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com