O primărie din Botoșani investește 2 milioane de lei în stații de încărcare a mașinilor electrice și iluminat fotovoltaic

O primărie din județul Botoșani va investi peste două milioane de lei în stații de încărcare a mașinilor electrice, dar și pentru achiziția unui sistem  de iluminat fotovoltaic inteligent. Este vorba de comuna Vorniceni, care a accesat un proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

Primarul comunei Vorniceni, Gică Irimia, susține că una dintre componentele de bază ale proiectului o reprezintă stația de încărcare a mașinilor electrice.

Prin acest program dorim să instalăm în comuna noastră o stație de reîncărcare electrică cu minim două puncte de reîncărcare, cu o putere instalată de minim 50 kW, cu ajutorul căreia să asigurăm buna funcționare a mașinilor electrice din localitatea noastră”, susține primarul.

El spune că atât localnicii, cât și șoferii aflați în tranzit vor putea să încarce gratuit mașinile electrice.  Măsura urmărește stimularea dezvoltării transportului verde, nepoluant.

În ceea ce privește sistemul de iluminat fotovoltaic inteligent, acesta ar urma să permită iluminarea în zonele cu risc ridicat de accidente, treceri de pietoni, intersecții, zone aglomerate, dar și a zonelor izolate și a obiectivelor publice de interes local.

Cu banii de la PNRR va fi înființat un centru de inovare a comunității, care să permită aplicarea de soluții inteligente pentru incluziune socială și care să ofere programe educaționale pentru comunitate. Această componentă va permite achiziția de calculatoare, imprimante 3D, tabla retroactiva, scanner 3D, softuri educaționale stilouri 3D sau sisteme audio-video.

Proiectul va permite și crearea unei aplicații și a unei platforme pentru informarea cetățenilor și identificarea problemelor la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *