Reacția unui cunoscut preot din Botoșani după scandalul iscat în jurul părintelui Calistrat. „Cu tristețe văd iarăși un cor de acuzatori”

Un cunoscut și apreciat preot din județul Botoșani reacționează după scandalul iscat în jurul părintelui Calistrat, acuzat de două femei că le-a lovit. Preotul Teodor Ciurariu, care păstrează legătura cu credincioșii și prin intermediul rețelelor de socializare, susține că noul scandal în care este implicat un slujitor al Bisericii, după cel în care a fost implicat preotul Visarion Alexa este „ca un făcut parcă”.

„Cu tristețe văd iarăși un cor de acuzatori …..de data asta a Părintelui Calistrat. Nici bine nu au încetat celelalte glasuri,, fioroase” de ,, răstignire ” a preotului Visarion Alexa! Ca un făcut parcă …..Îmi veți zice probabil că sunt dintre cei care văd peste tot conspirații. Ce să zic? M-aș raporta la ce ne învață Sfinții Părinți! Sfinţii Părinţi ne învaţă să ne comportăm cu cei care păcătuiesc ca şi cum n-ar păcătui, să le trecem cu vederea greşelile, şi aşa se vor ruşina şi ei… Şi pe viitor poate se vor îndrepta. Preoţii de mâine sunt copiii tinerilor de astăzi, iar credinţa lor depinde de felul cum se raportează părinţii lor la Dumnezeu şi la Biserică. Dacă noi arătăm tinerilor ce păcate fac unii preoţii, e logic să nu-şi mai îndrume copiii către această mare slujire. Iar dacă o mână de creştini greşeşte, asta nu înseamnă că Biserica greşeşte, ci pur şi simplu arată că omul este liber să aleagă în fiecare secundă, şi nu e constrâns să aleagă un drum predefinit. De aceea şi preoţii greşeşc, şi ierarhii greşesc… Dar se pot îndrepta. Unii au făcut-o deja. Alţii mai au timp până la moarte”, spune preotul.

Potrivit acestuia, chiar dacă toţi preoţii ar păcătui, „noi tot am avea nevoie de Dumnezeu, de Sfânta Liturghie, de iertarea păcatelor, de Botez, de Cununie, de înmormântare, de pomenire, de sfinţirea casei, de aghiazmă, de slujba Învierii, de predici, de Cuvântul lui Dumnezeu… Cine le-ar face pe toate acestea?”.

Acesta îi îndeamnă pe credincioși la iertare și rugăciune deoarece preoţii au mare nevoie de ajutorul credincioşilor, la fel de mult cum credincioşii au nevoie de ajutorul lor.

Nu pot nici ei singuri, şi ei au ispite, şi ei au necazuri, căderi, probleme, răzvrătiri, depărtări… De aceea Sfântul Apostol Pavel ne învaţă să ne rugăm pentru cei mai mari ai noştri, pentru cei ce ne conduc, pentru cei ce ne îndrumă. Dacă preoţii păcătuiesc este şi vina noastră pentru că nu ne-am rugat destul pentru ei, pentru că le-am dat un exemplu greşit cu comportamentul nostru. Pare ciudat, nu? Noi să dăm exemplu preoţilor…? Nu e ciudat deloc. Prin fiecare actiune pe care o facem influienţăm pe ceilalţi, prin orice mic comportament, prin atitudine, prin vorbe, prin haine, prin gesturi, prin privire, si prin toate lucrurile pe care le facem. Preoţii trăiesc printre noi şi nu noi printre preoţi. Există un preot la 500-1000 de oameni, deci asta înseamnă că procentul preoţilor din populaţia totală e unu la mie, adica 0.1%. Preoţii trăiesc în ,,societatea noastră” şi zilnic iau act de comportamentul nostru şi cu voie sau fără de voie se lasă influenţaţi! Preotul e obligat să trăiască şi-n cer şi pe pământ, să slujească cu îngerii dar să vorbească şi cu golanii……cu femei ce au probleme grave de sanatate …..cu narcomani …..Şi tocmai din cauza acestui lucru uneori presiunea ,,lumii” e mai puternică decât împlinirea voii dumnezeieşti”, spune Teodor Ciurariu.

Preotul Calistrat, filmat când lovește o femeie

Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, care a fost filmat miercuri seară în timp ce lovește o femeie în curtea bisericii, spune că, de fapt, doar a împins-o, dar după ce a fost provocat. El mai spune că femeia, care între timp a înaintat plângere la poliție împotriva lui, și sora ei au mai creat conflicte la biserică, catalogându-le drept „femei cu probleme de comportament”, care fac „chestii obraznice”.

„Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni”, a declarat, pentru bzi.ro, părintele Calistrat.

Potrivit unui comunicat al polițiștilor, la data de 09 noiembrie, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie despre faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale, se precizează în comunicat. Vor fi audiați ca martori cei prezenți în curtea mănăstirii în momentul incidentului. De asemenea, și preotul va fi chemat să dea explicații.

Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi va fi reabilitat. Ministrul Culturii: Avem un obiectiv care strigă după bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *