Prietenii lui Ioan, băiatul de preot care s-a sinucis, vorbesc despre drama acestuia: “Tatăl său scotea cuțitul la el și de multe ori l-a strâns de gât”

Vestea sinuciderii unui băiat de 14 ani, din Drobeta Turnu Severin, a șocat o țară întreagă. Gestul dramatic a fost pus, în baza declarației unui apropiat, pe seama unei “decepții în dragoste”. Realitatea pare a fi cu totul alta, potrivit mărturiilor culese de o româncă stabilită în Marea Britanie, dar care este din Drobeta Turnu Severin.

Ioan, fiul unuia dintre preoții de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, s-a aruncat luni, 10 noiembrie, de la etajul fostei maternități din oraș. Decizia dramatică ar fi fost luată în urma unei decepții sentimentale. Cel puțin acestea au fost informațiile vehiculate imediat după gestul dramatic al copilului si preluate apoi de presa din toată țara.

O româncă din Drobeta Turnu Severin, stabilită de ani buni la Londra, a fost extrem de mișcată de moartea copilului și a încercat, prin mijloace proprii, să afle cât mai multe informații. A pornit propria “anchetă”, mai exact a cules mărturii ale colegilor și prietenilor lui Ioan, pentru a înțelege ce l-ar fi putut determina pe copilul de 13 ani să își ia viața.

“Astăzi va fi înmormântat Ioan, băiatul de preot din Drobeta Turnu Severin care a decis să își pună capăt zilelor aruncându-se de pe o clădire părăsită. Un copil frumos de 13 ani, un copil dezvoltat perfect, cu prieteni și cunostințe foarte multe, cu simțul umorului (așa cum chiar cei din jur spun), cu “iubite”, cu absolut niciun motiv aparent de a recurge la acest gest. Social era bine, la școală era bine, sănatos era, plăcut de fete, deci DE CE?”, se întreabă Claudia Guțulescu.

“Tatăl și unchiul său, ajunși la locul tragediei, au lămurit-o imediat: se certase cu iubita! Eșec în dragoste! Și asta a rulat imediat în paginile ziarelor și în toate știrile despre eveniment. “Iubita”, o fetiță de 14 ani. Bun titlul, s-au hăhăit la știre câțiva, altii l-au clasat imediat ca slab de înger pe băiat, majoritatea i-au plâns părinții și aia a fost. Caz clasat.

Sunt mamă de băiat de 14 ani. Și da, într-adevăr cam asta este vârsta la care încep să tatoneze relaționări “mai altfel” cu o fată sau alta. Însă dacă cineva crede că din astfel de relații absolut nevinovate un băiat sare de pe o clădire, vă rog să vă reveniți cu picioarele pe pământ. Știm și despre ce fusese așa-zisa ceartă: o problemă la matematică, spun prietenii. Și se împăcaseră pe la 6, când de fapt au și schimbat ultimele mesaje.

Și atunci, din nou, DE CE??”

Femeia spune că a aflat, din discuțiile cu prietenii băiatului, amănunte terifiante despre calvarul pe care îl trăia acasă Ioan.

“Am făcut, după cum bine știți, apelul către prietenii și cunoștințele lui Ioan, să îmi povestească despre motivele pentru care ei cred că prietenul lor nu mai este. Și, spre uimirea mea, m-au scris mulți. După șocul experimentat în urma citirii poveștilor lor, cred că al doilea șoc a fost că ABSOLUT TOȚI au spus același lucru. Prieteni, colegi, părinți de prieteni și colegi, vecini, absolut totți au spus, în linii mari, aceeași poveste. Pe care v-o las și eu mai jos. Și vă rog, încă o dată, să rețineți: nici măcar un singur om nu a spus ceva diferit.

În total am discutat pe larg cu cinci surse directe (colegi și prieteni ori vecini care au fost în contact direct cu Ioan) și sase surse indirecte (părinți ai unor prieteni/colegi, sau profesori care știu povestea de la copiii lor)”, scrie Claudia Guțulescu pe pagina sa de Facebook.

“Mai bine mă omor, decât să trăiesc așa.”

Apoi redă, sub protecția anonimatului, mărturiile celor cu care i-au scris mesaje sau cu care a reușit să stea de vorbă în ultimele trei zile.

“Bună ziua! Am fost prietena lui Ioan și colega lui, cunoșteam toți din grupul nostru de prieteni situația acestuia. Ioan era un copil bun niciodată nu i-a dezamăgit sau să le încalce cuvântul, de multe ori tatăl lui îl bătea și pe el si pe frații lui și pe soția acestuia, tatăl lui era foarte violent cu ei din câte ne povestea, îi luase apărarea fratelui cel mic care făcuse o,, prostie” și tatăl lui a luat cuțitul.. Ideea că s-a sinucis din,, dragoste” nu este adevărată… Toți prietenii, chiar și profesorii știu situația acestora”.

“El în ziua respectivă era plecat de mai mult timp”, (n.r.nu de la 21:30 cum spun părinții). “La ora 7 a fost văzut pe o bancă din fața maternității stând cu ochii închiși”.

“Buna ziua! Aș dori să vă povestesc despre cazul lui Ioan, sunt o colegă de școală care a ieșit în mai multe ocazii cu el afară. Noi îl știam pe Ioan de ceva timp, iar el ne povestea ce i se întâmpla în familie, cum a încercat de multe ori să își apere mama, iar tatăl său scotea cuțitul la el și de multe ori l-a strâns de gât”.

“Buna seara!

Personal am vazut semne grave pe acest copil de la bătăi, pe coaste, vânătăi. De asemenea, avea tendințe suicidale de ani intregi din cauza tatălui său. Țin minte vorbele lui “mai bine mă omor, decât să trăiesc așa.” Semnele de la bătăi nu erau niciodată vizibile. Niciodata pe față, iar vara, cand se poartă tricou și pantalon scurt, niciodată în zonele goale. Dar era plin de vânătăi pe coaste, pe spate, pe burtă.

Ioan susținea că tatăl sau îl bate atât pe el, cât și pe fratele său mai mare. Doar că bătăile suferite de el erau mai crunte și mai dese.

Pedepsele erau sub forma “dormi afară!” Astfel, Ioan dormea de multe ori pe bancă în parc, lângă scară.

Taică-su avea nopți în care pe la ora 2, ieșea afară după băieții care au fost lăsați să doarmă în frig, și dacă nu-i vedea în fața scării, îi căuta și era alt scandal.

Chiar azi m-am întâlnit cu o vecină de-a lui și când a realizat de ce băieții stăteau afară până târziu a rămas șocată”.

Claudia Guțulescu mai spune și că a întrebat dacă vreodată copilul a ajuns la spital din cauza loviturilor.

“Nu a ajuns. Tatăl său a refuzat să îl dea cu o cremă care ameliora durerea de spate, deoarece acest lucru îl feminiza și era împotriva bisericii.

Știu că Ioan își rupsese mâna, iar taică-su i-a spus să stea acasă să i se sudeze, că e bărbat.

Dar maică-sa l-a dus la spital”.

“Înainte cu o zi s-a întâlnit cu un coleg, iar Ioan era afară cu fratele lui și colegul meu l-a întrebat dacă sunt frați, că seamănă prea mult, iar el a zis că da, doar că nu o să mai semănăm în curând.

A avut în plan de ceva timp doar că toți am crezut că nu o să o facă.

În perioada când a avut-o iubită pe prietena mea a încercat să se sinucidă de minim 3 ori, prietena mea a știut să gestioneze situația și l-a oprit”.

Femeia din Drobeta Turnu Severin care a ales să facă publice aceste mărturii cere acum poliției să se implice serios în acest caz.

“Voi ]ncuraja pe toți cei ce mi-au scris să facă sesizări online sub protecția anonimatului către inspectoratul local de Politie, pentru că înțeleg că și dânșii au nevoie de multe informații venite direct și nu sub forma unei postări pe Facebook a subsemnatei.

Și promit că dacă voi mai primi mesaje care fie infirmă, fie confirmă cele de mai sus, le voi publica în același mod. Pentru că primordial este acum să se afle adevărul, astfel ca finalul lui Ioan să nu fie în zadar…

Închei cu gândul la acest copil și cu gândul la disperarea și suferința pe care le avea când s-a apropiat de marginea clădirii. Nimeni, niciodată, nu ar trebui să simtă asta, cu atât mai puțin un copil care încă la vârsta respectivă ar trebui să fie protejat de globul cald și liniștit al familiei…”, mai scrie Claudia Guțulescu în postarea sa.

Ioan era elev în Drobeta-Turnu Severin la Liceul I.Șt. Paulian, la secția de muzică. Avea rezultate foarte bune atât la școală, cât și la numeroase concursuri și olimpiade. Băiatul era fiul preotului paroh de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, educat în spirit religios.

Sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *