Performanță incredibilă! O copilă de 11 ani, nepoata unui cunoscut antrenor de box din Botoșani, a câștigat cel mai mare concurs de balet din lume

Photo credit YAGP, LK Studio

Performanță incredibilă pentru o copilă de 11 ani, cu origini botoșănene! A reușit performanța de a obține marele trofeu la cel mai mare concurs de balet din lume, YAGP (Youth America Grand Prix – www.yagp.org). Rebeca Maria Zamfir, nepoata fostului antrenor de box, Victor Marian Apetrei, a participat la Paris, la semifinala europeană, care a avut loc în perioada 2-6 noiembrie. Având 11 ani, Rebeca a concurat la categoria de vârstă solo pre-competitiv. Dintre concurenți se face un top 12 la balet clasic și un top 12 la dans contemporan. Se acordă premiile 1,2 și 3 la fiecare categorie și marele premiu dansatorului care este peste locurile de pe podium (1,2 și 3). Rebeca a câștigat Hope Award, marele premiu pentru categoria sa de vârstă.

Cum a început totul

Rebeca face balet de la cinci ani. La patru ani a văzut la televizor o fetiță care dansa balet. I-a plăcut atât de mult încât și-a rugat părinții să o ducă și pe ea la balet.

Din 2021 îi am profesori pe Ștefan Soare și Camelia Soare de la Școala de Balet Soleil din București, și dans contemporan la școala Independent-Arts (profesor și coregraf Cezara Blioju, care a și luat la acest concurs premiul Outstanding Choreographer pentru coregrafia dansată de mine, The Mime)”, ne-a povestit mica balerină.

Photo credit Din Mers Photography

Atât de multă pasiune pune în ceea ce face încât micuța dansatoare nu s-a gândit niciodată să renunțe. Ba mai mult decât atât, după al doilea an de dans, ieșind de la cursul de balet, a profitat de faptul că mama sa încă nu ajunsese să o ia și a intrat singură la cursul de contemporan al Cezarei Blioju. Un an mai târziu, la 8 ani, obținea locul V mondial la dans contemporan, în Portugalia, la un concurs internațional.

Acum, la 11 ani  este printre cele mai bune balerine din lume. Pe lângă Hope Award, ea a primit burse la Școala de dans a Operei Naționale din Paris, la Academia Princess Grace din Monaco și la Institutul Național Superior de Dans Rosella Hightower din Cannes.

„Marele Premiu reprezintă o foarte mare bucurie și onoare, totodată, o recunoaștere internațională și posibilitatea de a ajunge la una dintre școlile de balet de elită din lume”, spune Rebeca.

Rebeca pur si simplu adoră să danseze, iar pasiunea și determinarea cu care face mișcările au ajutat-o să obțină și rezultate pe măsură.

„Îmi place foarte mult să dansez. Cred că pentru a obține acest premiu trebuie să fii pasionat de dans, și să te antrenezi în fiecare zi. Mai trebuie să ai profesori buni și părinții care să te susțină”, ne-a spus copila, care a recunoscut că a avut emoții înaintea concursului.

Își petrece vacanțele la bunici, în Botoșani

Deși locuiește cu părinții săi în București, copila iubește și locul natal al mamei sale, așa că vine des în vacanțe pentru a-și vizita bunicii.

La bunici vin în vacanțe, când mă întâlnesc cu verișorii, rudele, și cu nașii mei. Îmi place Parcul Mihai Eminescu. Îmi place orașul pentru că este liniștit, verde și curat”, spune Rebeca.

La doar 11 ani, Rebeca a reușit o performanță incredibilă. Speră ca în viitor să devină elevă a unei școli de balet de renume și are toate șansele având în vedere rezultatele sale de până acum.

„Îmi doresc să dansez pe marile scene ale lumii”, spune Rebeca.

Părinții au susținut-o pe Rebeca la fiecare pas. Nu au forțat-o să facă nimic din ceea ce nu dorește, ci doar i-au fost alături astfel încât ea să transforme pasiunea în performanță. Recunosc însă că din punct de vedere financiar a fost un efort consistent. Nu consideră că au făcut vreun sacrificiu, ci „fac tot ceea ce trebuie să fac pentru a-mi susține copilul, pentru a-l ajuta să-și înmulțească talanții, mai ales că este un copil extrem de muncitor și ambițios”.

„În spatele rezultatelor Rebecăi este, în primul rând, pasiunea ei pentru dans, pasiune susținută de foarte multă muncă din partea ei, ceea ce presupune, practic, renunțarea la activitățile specifice copilăriei; în al doilea rând sunt munca și susținerea morală și financiară din partea noastră, a părinților. În afară de faptul că de când a inceput Rebeca baletul ( de la 5 ani) ne programăm viața de zi cu zi în funcție de antrenamentele și concursurile ei, trebuie să asigurăm financiar, în afară de nevoile de trai zilnice ale familiei, absolut tot ce ține de pregătirea ei în domeniu: abonamente lunare la scolile de dans ( pentru balet, dans contemporan, pilates), ore private pentru dansurile solo cu care se prezintă la concursuri, cursuri intensive de balet și contemporan cu profesori din țară și internaționali ( în cadrul așa numitelor workshopuri organizate de diferite școli de balet din țară și străinătate), taxe la concursuri, ținutele de dans, cheltuieli aferente deplasărilor la concursuri în țară și străinătate (transport, cazare și masă pentru toată familia, Rebeca fiind mereu însoțită de ambii părinți).Și, evident, susținerea morală a acesteia – partea emoțională nefiind neglijată – discutând cu ea și încurajând-o mereu și mereu”, ne-a mărturisit Ioana Zamfir, mama copilei.

Peste 600 de concurenți înscriși

YAGP (Youth America Grand Prix – www.yagp.org) este cel mai mare concurs de balet din lume, care acordă burse la cele mai importante școli de balet (directorii acestor școli fac parte din juriu). Are mai multe semi-finale peste tot pe glob, se ține în fiecare an, în Europa sunt 3 semi-finale – Paris, Barcelona și Riccione. În perioada 2-6 noiembrie s-a ținut la Paris prima semifinală europeană și, după mulți specialiști, cea mai importantă dintre ele.

Concurenții sunt împărțiți în 3 categorii de vârstă – pre-competitiv (9-11 ani), juniori (12-14 ani) seniori (15 -20 de ani). Există două categorii de dans – balet clasic și dans contemporan – și este obligatoriu pentru concurenți să participe la ambele, minim cu câte un dans, maxim două dansuri la fiecare astfel de categorie. La toate categoriile au fost anul acesta înscriși 603 concurenți, în principal din Europa, dar și de pe alte continente.

La fiecare categorie de vârstă se acordă câte un mare premiu pentru dansatorul care a fost cel mai bun atât la balet clasic, cât și la dans contemporan, dar și care a luat un punctaj minim de 96 de punte din 100 la fiecare categorie. Dacă nu sunt întrunite toate aceste condiții, marele premiu nu se acordă. La categoria pre-competitiv, Marele Premiu se numește Hope Award.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *