A început procesul în cazul șoferiței care a accidentat mortal un bărbat din Botoșani și trei ieșeni. Riscă 25 de ani sau „pe viaţă”

Foto: Ziarul de Iasi

Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin în curba de la AMRS ar putea petrece 25 de ani după gratii. Dosarul în care Adina Iuliana Ghervase a fost acuzată de omor calificat a intrat luni pe rolul Tribunalului. Conform legii, omorul săvârşit asupra a două sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoarea pe viaţă sau pe un termen cuprins între 15 şi 25 de ani, scrie Ziarul de Iasi.

Adina Ghervase este acuzată că în noaptea de 16/17 iunie, aflată la conducerea unui autoturism Alfa Romeo ce se deplasa dinspre Păcurari spre Fundaţie, a pierdut controlul asupra volanului în curba de la AMRS, a lovit colţul unei case şi apoi a intrat în plin într-un grup de şapte muncitori ai Citadin. Patru dintre aceştia, printre care un botoșănean, şi-au pierdut viaţa. La testarea cu aparatul Dräger, a rezultat că şoferiţa avea o alcoolemie de 0,42‰ în aerul expirat. Analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie de 0,95‰ în sânge. Viteza automobilului la intrarea în curbă era de 148 km/h. Ghervase a fost arestată imediat după accident, cercetările fiind demarate pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Procurorii au cerut ulterior în mai multe rânduri prelungirea stării de arest, procesul începând cu şoferiţa aflată după gratii. Pe parcursul cercetărilor, procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptei în omor calificat. Dacă ar fi fost judecată pentru ucidere din culpă, Ghervase ar fi riscat cel mult 10 ani şi şase luni de închisoare.

De regulă, în cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, şoferii sunt trimişi ulterior în judecată pentru vătămare corporală sau ucidere din culpă. Cazurile în care procurorii preferă altă încadrare sunt rare. Primul şofer care a fost trimis în judecată pentru omor calificat, nu ucidere din culpă a fost Marian Claudiu Paşnicu, autorul unui accident care a făcut două victime în Podu Roş, în urmă cu aproape şase ani. Încadrarea propusă de procurori a fost acceptată de judecători, care l-au condamnat pe Paşnicu la 19 ani şi 8 luni de închisoare. Pe rolul Tribunalului se mai află un dosar de acest tip, în care Rareş Berihoi este judecat pentru omor, după ce a spulberat un pieton pe zebră, pe bulevardul Independenţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *