Luna octombrie, cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani. Când vin ninsorile

Luna octombrie a fost cea mai călduroasă din ultimul secol. Atât în Europa, cât și în România s-au înregistrat temperaturi și cu 15-20 grade mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă anului. Luna octombrie a semănat mai mult cu o lună de vară decât cu una de toamnă veritabilă. S-au înregistrat recorduri de temperatură în toată Europa. A fost practic mai călduroasă lună octombrie din ultimii 100 de ani. Temperaturile au urcat până la 37 de grade în Spania, iar în România, maximele au atins marți, în unele zone, 28 de grade.

„Aproape toată Europa se confruntă cu acest val de căldură. În Franța a fost cea mai caldă lună octombrie din ultimii 100 de ani. Şi în Spania luna octombrie se pare că va fi a doua cea mai caldă lună după 1965. Temperaturi peste 20 de grade sunt și în Marea Britanie“, a declarat Roxana Bojariu, directorul departamentului climatologie al ANM.

Vremea deosebit de caldă pentru această perioadă a anului se va menține, cel puțin până în 5 noiembrie. „Această perioadă cu temperaturi mai mari ca continua, cel puţin în zona noastră, şi în prima săptămână a lunii noiembrie. Întreaga lună ar putea să fie mai caldă decât în mod normal.

Cel puţin aşa arată la acest moment informaţiile de la Centrul European, dar evident că va trebui să urmărim actualizările. Estimările nu sunt atât de precise ca prognozele de pe o zi pe alta, deci să ne aşteptăm şi la fenomene extreme”, a mai declarat Roxana Bojariu, potrivit antena3.ro.

Când vin ninsorile

Dacă în anii trecuți, prima ninsoare a apărut la începutul noiembrie, în 2022 avem parte de o toamnă lungă și fumoasă. Potrivit specialiștilor Accuweather, prima ininsoare din acest sezon rece va apărea abia la începutul decembrie. Potrivit prognozei actualizate, la începutul primei luni de iarnă calendaristică temperaturile vor începe să scadă, iar ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Sursa: evz.ro

FOTO Sute de hectare de porumb, distruse de mistreți, într-o localitate din Botoșani. Fermier. „Nu mai putem așa. Trebuie să fii nebun să mai continui. În situația asta ar însemna să căutăm  americanii care vin, să le vindem ferma și noi să plecăm la cules căpșuni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *