Presa națională: Botoşani s-a ales cu patinoar de curling, pentru a nu fi sancţionat de UE. Localnicii nici nu ştiau cum se pronunţă

Aţi auzit de curling? Dacă nu, puteţi lua curând lecţii la Botoşani, unde se află singurul patinoar din ţară omologat pentru acest sport exotic. Câţiva oameni trebuie să înveţe neapărat regulile, altfel oraşul riscă să piardă o investiţie de milioane de euro din bani europeni. Iată cum am ajuns în patria oinei să documentăm sporturi alunecoase şi scumpe.

Pare un fel de biliard pe gheaţă. Sau o joacă mai ciudată prin care oamenii mari fac să alunece nişte pietre la ţintă.

Este, însă, curling. Un sport de echipă, puţin cunoscut la noi. Botoşănenii Însă trebuie să devină rapid experţi în acest sport exotic.

Eugen Țurcanu, director parc agrement Botoşani: Trebuie să te laşi în genunchi şi să mergi prin alunecare câţiva metri buni şi să nu ai probleme cu genunchii.

Ovidiu Dumitraş, şef serviciu Baze Sportive: Nu știam nimic, niciunul dintre colegii mei, când am auzit nu ştiam nici cum se pronunță, cum se joacă… Ne-am uitat pe Youtube.

De ce se chinuie patria oinei, jocul tradiţional al României, să adopte curlingul şi să amenajeze piste speciale? Motivul e halucinant. În oraş, s-a construit un parc de agrement cu bazine de înot, aqua park şi patinoar din bani europeni.

În proiect, apărea şi amenajarea pistelor de curling pe patinoar, astfel că investiţia de 18 milioane de euro este condiţionată de funcţionarea unui astfel de spaţiu. Fără curling la Botoşani, România riscă sancţiuni financiare din partea Comisiei Europene.

Eugen Țurcanu, director parc agrement Botoşani: E o poveste clasică românească, ne-am asumat-o.

Echipamentul a costat 15.000 de euro

Doar pentru echipament s-au cheltuit deja 15.000 de euro: papuci, pantaloni, perii şi un set de pietre dintr-o rocă extrasă din Canada. Acum, botoşănenii trebuie să pătrundă tainele unui sport despre care abia au auzit. Şi să-i înveţe şi pe alţii.

Dănuț Mocanu, şef serviciu Administrare: Participanţii la joc ajută pietrele acestea să se poziţioneze cât mai bine cu ajutorul unei măturici, cu care face luciu şi poate schimba atât direcţia, cât şi viteza pietrei. 

Botoşănean: Cricket? Nu. Scarling? Nu… Carling…

Discuţie femeie – reporter:

Curling. 

Cărling.

Cărling, da. Mă rog…

Discuţie bărbat – reporter:

Cărling, nu am auzit…

Dacă sportul se cheamă cărling.. sportivii?

Cărlingeri (râde) habar n-am.

L-ai încerca?

Da, dacă beau ceva înainte!

În România, există Federaţia Română de Curling. Iar căpitanul echipei naţionale este primarul Braşovului, Allen Coliban.

Allen Coliban, primarul Braşovului: Voi contacta autorităţile din Botoşani, avem deschidere din partea federaţiei.

Reporter: Aşa cum e acum, se face la nivel de performanţă? 

Allen Coliban, primarul Braşovului: Din ce am vazut în fotografii nu, în lipsa unor specialişti care să vină şi să pregatească zile întregi suprafaţa respectivă. 

O şedinţă de două ore de curling la Botoşani va costa 400 de lei, de luni până vineri, şi 500 de lei în weekend. Curlingul a apărut în secolul al XVI-lea, în Scoţia. Pe atunci, se juca pe iazuri îngheţate cu pietre simple, noteaza observator

2 thoughts on “Presa națională: Botoşani s-a ales cu patinoar de curling, pentru a nu fi sancţionat de UE. Localnicii nici nu ştiau cum se pronunţă

  1. bătaie de joc de banul public cu găștile lor…orasul e neasfalte doar jumătate, gropi peste tot iar ăștia fac curling, invers politic , bătaie de joc de populație

  2. Au acces la banul public …persoane care doar șmecherii financiare…BOTOSANIUL ARE NEVOIE DE CURLING…DA E SPORT NATIONAL…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *