VIDEO Senatorul PNL Cristian Achiţei cere bani pentru investiţiile urgente în infrastructura rutieră a judeţului Botoşani

Senatorul PNL Cristian Achiţei a cerut, miercuri, în plenul Senatului, bani pentru investiţiile urgente ale judeţului Botoşani, care țin de siguranța circulației pe drumurile naționale din județul Botoșani. El a subliniat că mai multe poduri şi podeţuri se află într-o avansată stare de degradare, iar obligaţia autorităţilor este de a finanţa punerea în siguranţă a acestora.

„Proiectele investiționale de care județul nostru are atâta nevoie trebuie nu doar enunțate public cu multă pompă, ci și susținute de către politicieni prin mijloace specifice. Este motivul pentru care am uzat din nou de una dintre pârghiile pe care le am la dispoziție în calitate de reprezentant al botoșănenilor în Senatul României, și anume de o declarație politică, pentru a susține și impulsiona alocarea de fonduri în bugetul de stat pentru anul 2023, în vederea realizării câtorva proiecte de investiții necesare în regim de urgență în județ. Mai exact, este vorba de lucrări care trebuie executate pentru a nu fi periclitată siguranța circulației pe drumurile naționale botoșănene. Este vorba de poduri, podețe și sectoare de drum național care necesită, conform expertizelor realizate, intervenția urgentă a administratorilor„, a spus Achitei.

El a precizat că în județul Botoșani sunt realizate sau în curs de realizare 16 expertize tehnice privitoare la starea infrastructurii rutiere şi că aceste documente recomandă o serie de măsuri de remediere a situațiilor constatate pe drumuri sau poduri, impunând realizarea de investiții.

„Pentru a vă da un singur exemplu, expertizele privind podurile și podețele de pe drumurile naționale botoșănene au concluzionat că 8 dintre acestea se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, dintre care 4 în stare critică. În toate aceste cazuri, experții recomandă reabilitarea sau chiar construcția unor poduri sau podețe noi în termen de cel mult 5 ani. Timpul trece și nu se întâmplă nimic pentru imple-mentarea soluțiilor tehnice impuse de experți. Și vorbim de poduri, într-o țară în care am trăit recent episodul prăbușirii unui pod în județul Neamț, tocmai ca urmare a ignorării unor expertize tehnice”, a adăugat senatorul liberal.

El consideră obligatorie luarea la timp a deciziilor pentru realizarea investițiilor care rezultă din expertizele tehnice. Iar primul pas este cuprinderea în bugetul de stat pentru anul 2023 a acestor investiții. În cazul județului Botoșani este vorba despre:
– patru poduri și podețe în stare critică: la Ungureni și Glodu Alb-Săveni pe DN 29, la Lunca-Vârfu Câmpului pe DN 29C și la Liveni-Manoleasa pe DN 24C;
– patru poduri și podețe în stare nesatisfăcătoare: la Unțeni, Răchiți și Popăuți pe DN 29, respectiv la Leorda pe DN 29B;
– 6 sectoare de drum național pe DN 29D Botoșani-Ștefănești, DN 29B Cătămărăști Deal, DN 29B Botoșani-Dorohoi, DN 29A Vârfu Câmpului-Dorohoi, DN 29 Botoșani-Săveni și DN 24C Bădărăi-Ștefănești-Manoleasa Prut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *