Spitalul Județean ”Mavromati” a început să facă teste pentru depistarea osteoporozei. Medic: Osteoporoza este o boală mută, silențioasă, asimptomatică

Osteoporoza reprezintă o problemă de sănătate publică, susțin medicii botoșăneni de la Spitalul Județean ”Mavromati”. La această dată sunt peste 5000 de botoșăneni diagnosticați cu osteoporoză, iar numărul este în creștere.

Osteoporoza este o boală mută, silențioasă, asimptomatică. De cele mai multe ori pacientul află că are osteoporoză după ce se fracturează. Durerea apare după fractură și în cabinetul nostru primim multe paciente din cabinetele de ortopedie. După ce au avut o fractură sunt trimise pentru evaluare și constatăm că au osteoporoză severă”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu, de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani.

Spitalul Județean Botoșani a început să facă teste pentru depistarea osteoporozei, după ce s-a dotat cu un aparat de ultimă generație. Testele se fac cu bilet de trimitere în Ambulatoriul spitalului de la medicul specialist sau cu internare de zi.

Managerul Spitalului Județean, Doina Caba, a declarat că într-o primă etapă se vor programa șapte pacienți pe zi, iar dacă solicitările vor crește, se va face program pentru efectuarea acestor teste și după-amiază. Testele pentru depistarea osteoporozei sunt indicate pentru femeile de peste 50 de ani, dar și pentru bărbați cu vârstă mai înaintată.

Scopul efectuării testului de osteoporoză este de a preveni fracturile. Este o investigație imagistică, care dureaza un sfert de oră”, a mai precizat medicul Ilinka Grozavu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *