Actrița din Botoșani cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat. Iubită de un patron influent, seamănă dosare penale pe bandă rulantă

O adevărată mașinărie de ”pile, relații și intervenții” a fost pusă în mișcare doar pentru ca actrița botoșăneancă Elena Andreea Popovici, partenera de viață a patronului Conest, societate ”de casă” a administrației publice din Iași, să câștige funcția de șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte ”Titel Popovici”.

Conest SA, firma de construcții la care actualul primar Mihai Chirica a fost angajat, a obtinut în ultimii ani contracte de aproape 100 milioane euro cu Primăria Iași, scrie presa locală. Societatea a câștigat printre cele mai valoroase contracte de modernizare a infrastructurii încheiate de Primăria Iași, aceeași presă locală susținând că patronul ar fi un bun prieten cu edilul din Iași.

Ancheta privind modul în care s-au făcut angajările la Școala de Arte, aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Iași, avea să-i aducă al doilea dosar penal lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, ulterior președinte al CJ Iași.

Jocurile de culise pentru ca tânăra actriță să devină șef

Andreea Popovici, concubina lui Viorel Cozma, patronul societății de construcții Conest, a absolvit în anul 2016 Universitatea de Arte din Iași – Facultatea de Teatru și a lucrat până în 2018 în cadrul Teatrului din Botoșani unde fusese angajată ca actor debutant.

Inițial tânăra a încercat să ajungă la Școala Populară de Arte din Iași prin transfer, dar demersul nu a reușit, prin urmare s-a declanșat mașinăria de ”pile și relații” doar pentru ca actrița să reușească ce și-a propus.

Mai întâi a fost votat prin hotărâre de consiliu județean înființarea postului de șef serviciu artistic, job cu dedicație. Ulterior a fost dat un prim anunț prin care instituția anunța că scoate la concurs funcția dorită de tânăra actriță, doar că acest prim anunț de angajare nu era însoțit și de bibliografie și nici de calendarul examenelor. Ulterior a fost postat un al doilea anunț de data aceasta cu toate informațiile necesare unui candidat.

De organizarea examenului s-a ocupat Nina Elena Zugravu, care a avut calitatea de secretar al comisiei de concurs pentru ocuparea postului de șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte din Iași.

Zugravu i-a oferit actriței Andreea Popovici cele trei variante de subiecte propuse de comisia de examen, dar a conceput special și condițiile de participare la concurs pentru candidați. Zugravu a mărturisit că a făcut aceste lucruri la solicitarea directorului școlii, Vlad Babă.

Întâlnirea decisivă din Copou

Manevra a fost simplă. Zugravu s-a întâlnit în Parcul Copou din Iași cu actrița și i-a înmânat personal plicurile care conțineau variantele de subiecte. Una dintre aceste variante a fost extrasă la examenul scris, iar Andreea Popovici a obținut media finală de 95,17 de puncte, față de media contracandidatei de 86,17 puncte.

În timpul anchetei, Nina Zugravu a explicat că a fost pusă de către șeful ei să conceapă condițiile de participare la concurs astfel încât să se potrivească perfect cu CV-ul Andreei Popovici și cu precădere să fie atentă la anii de vechime în muncă necesari, având în vedere că tânăra actriță abia debutase și nu fusese angajată mai mult de trei ani.

Prin urmare, deși era vorba despre un post de conducere, vechimea cerută a fost de doar doi ani. Femeia a mărturisit că anterior desfășurării concursului, la sugestia directorului școlii, a ținut legătura cu tânăra candidată prin intermediul aplicațiilor WhatsApp și Telegram și s-a consultat cu ea cu privire la condițiile de participare la concurs (studii, vechime în muncă etc). O fotografie cu draftul anunțului de angajare i-a fost remisă actriței pe WhatsApp pentru a corecta eventualele inadvertențe înainte de a fi publicat.

Andreea Popovici a fost declarată câștigătoarea concursului și angajată pe postul dorit în data de 13 august 2021, cu un salariu brut lunar de 5.083 lei plus indemnizația de hrană de 347 lei.

Nina Zugravu, secretara comisiei de examen, a făcut deja un acord de recunoaștere cu procurorii, fiind condamnată deja de Tribunalul Iași ”la pedeapsa închisorii de 1 an pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”. În plus femeia va munci în folosul comunității pentru două luni în cadrul Primăriei Iași.

Actrița și-a recunoscut fapta

Și actrița Andreea Elena Popovici a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, Tribunalul Iași urmând să se pronunțe în cauză pe 29 septembrie.

Pe de altă parte, ancheta privind angajările ”cu cântec” de la Școala de Arte din Iași l-a trimis în fața instanței de judecată pentru infracțiuni de corupție și pe Costel Alexe, fostul ministrul al Mediului și președinte al Consiliului Județean Iași.

Acesta a fost deferit justiției alături de Vlad Babă, directorul Școlii de Arte din Iași, și de Gabriel Radu Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași.

Este dosarul în care Alexe este acuzat că l-a numit pe consilierul său în funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, instituție aflată în subordinea sa, în aceeași zi în care l-a angajat.

Cauza în care este inculpat Alexe, împreună cu oamenii lui, se află tot pe rolul Tribunalului Iași, dar încă nu a primit un prim termen de judecată.

Citeste articolul complet pe ziare.com

One thought on “Actrița din Botoșani cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat. Iubită de un patron influent, seamănă dosare penale pe bandă rulantă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *