Festival Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă: artiști din țară și din Botoșani vor urca pe scenă

Orchestra Populară ,,Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în zilele de 29 și 30 septembrie prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă”.

„În urmă cu un an, pe 3 septembrie 2021, maestrul Ioan Cobâlă a ieșit tăcut din scenă, după ce ani și ani de zile a dat viață la numeroase și memorabile spectacole și a dus folclorul botoșănean pe toate meridianele lumii. Pe 30 noiembrie 2021, la spectacolul pe care Rapsozii l-au închinat lui Ioan Cobâlă, am anunțat că orchestra populară va prelua și numele maestrului și că, în memoria sa, vom organiza un festival național de folclor. În acest an, pe 28 aprilie, plenul Consiliului Județean a aprobat preluarea numelui maestrului în denumirea oficială a Orchestrei, iar joi și vineri, în Centrul Vechi din Botoșani, va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă». Tot ceea ce promitem este legământ sfânt pentru noi”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cu ocazia Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă” vor evolua, pentru prima dată la Botoșani, artiștii Ansamblului ,,Doina Gorjului”. Joi, de la ora 17:30, vor urca pe scena din Centrul Vechi: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Claudia Torop, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Andra Matei și Delia Barbu. Ulterior, în aceeași seară, Orchestra Populară ,,Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, alături de soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Mitică Ștefan, Alexandru Hrițcu, și Cosmin Ababei, va susține un program artistic. Invitați speciali ai orchestrei pentru seara de joi vor fi doamna cântecului popular moldovenesc Laura Lavric și Ansamblul de Jocuri Populare ,,Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.

Vineri, de la ora 17:30, în cea de a doua seară a festivalului, vor evolua artiștii Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava și soliștii vocali și instrumentiști: Sorin Filip, Mihai Cotos, Lucica Păltineanu, Dinu Croitor, Ionuț Țanța, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Cosmin Croitor, Leonard Raicu, Diana Lungu, Gabriel Treteag și Emilia Solovăstru.

Tot în aceeași seară, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă și soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu și Alexandru Todirel Marin vor susține un program artistic. Invitați speciali vor fi: Daniela Condurache, Brândușa Covalciuc și Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”.

„Îi așteptăm pe toți cei care iubesc cântecul popular și folclorul românesc la prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă» ca să aducem împreună un mic omagiu marelui maestru”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *